Hamsi avı kısmen durduruldu

Hamsi avı kısmen durduruldu
19:00 - Ocak 7 2021 Perşembe

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Araştırma kurumlarınca yapılan gözlem ve incelemeler ile yapılan izleme çalışmaları sonucunda, yasal av yüksekliğinin altındaki bireylerin oranının, İstanbul Boğazı ve Karadeniz arttı ve et verimi oldukça düşük. .

Özellikle bu yıl yaşanan çevresel ve iklimsel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan bu durum nedeniyle balığın yasal boyuna uygun olmayan balıkçılık ve balığın biyolojik yapısı giderek artmıştır. Sonuç olarak mevcut balıkların yakalanma oranı ve kullanılmayan ve piyasaya arz edilmeyen balık miktarı artmaya devam ediyor. Bu durum ilerleyen yıllarda hamsi stoklarını ve anaçlarını olumsuz etkileyeceği için balıkçılık yönetimi açısından acil tedbirlerin alınması gerekli hale gelmiştir. Sektör paydaşlarımız, bilim insanları ve birçok balıkçı ve balıkçılık kuruluşunun temsilcileriyle yapılan görüşmeler neticesinde “Hamsi Avcılığının” kısmen durdurulmasına karar verildi. “

10 gün durduruldu

Açıklamada, “İstanbul ili Sarıyer ilçesine bağlı Kumköy Aslan Burnu’ndan Gürcistan sınırına kadar karasularımızda 8 Ocak 2021 00.01 saat 00.00’dan 18 Ocak 2021 saat 00.00’a kadar 10 gün boyunca her türlü av aleti mevcuttur. Boğaziçi ve Karadeniz boyunca. Ticari amaçla hamsi avına izin verilmeyecektir. Bu süre içerisinde Bakanlığımız tarafından yapılacak gözlem ve incelemeler neticesinde hamsi balıklarının biyolojisinde bir iyileşme olmazsa 10 gün ara ile hamsi avcılığı 20 gün daha durdurulabilir.

Balık biyolojisi açısından herhangi bir olumsuz etki tespit edilmediğinden, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’nın Karadeniz girişinin batısındaki hamsi stoklarında kesinti olmayacaktır. Hamsi avcılığının serbest olduğu bölgelerden yakalanan ve soğuk hava depolarında depolanan ürünlerle halkımızın hamsi ihtiyacı karşılanmaya devam edilecektir. Öte yandan istavrit, lüfer, mezgit ve çaça gibi diğer türlerin avlanmasında herhangi bir kısıtlama yoktur.

Bakanlık olarak, çıkarılan yönetmeliklere uygun olarak avlanmanın sağlanması için geçmişte olduğu gibi her türlü imkanlar seferber edilerek denetimlere devam edilecektir. Bunun için tüm teknik ve altyapısal önlemler alınmıştır. Balıkçılarımız et verimi yeterli olmayan yavru ve hamsi avlamaz, halkımız 9 cm’den küçük hamsi satın almaz, bu konuda gerekli hassasiyeti gösterir ve bu balığı satanları İl / İlçe Tarım Müdürlüklerine bildirir. ve Ormancılık veya Alo 174 Gıda Hattı, Stoklarının korunması ve sürdürülebilir çalışması için önemlidir ”.

Musa Erdoğan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi