Hamileyken Covid-19’a yakalanan genç anne: ‘İnsanlar nefes için yalvarıyor mu, nefes için yalvarıyorsun’

Hamileyken Covid-19’a yakalanan genç anne: ‘İnsanlar nefes için yalvarıyor mu, nefes için yalvarıyorsun’
14:00 - Aralık 25 2020 Cuma

32 yaşındaki Gürcü Uçar, hamileyken Covid-19’a yakalandığını ve ikamet ettiği Çorum’dan durumu ağırlaşınca Ankara Şehir Hastanesi’ne sevk edildiğini söyledi. Uçar, durumunun ciddileşmesi üzerine yoğun bakıma alınması gerektiğini, doktorların aldığı karar sonucunda bebeğinin sezaryen ile alındığını belirtti. Uçar, 5 günlük bir entübasyon işlemi olduğunu ve bebeğini kucağına alamadığını, hastanenin geliştirdiği tablet sayesinde bebeğini uzaktan görebildiğini söyledi. Uçar, yaşının küçük olduğunu, hiç sigara içmediğini ve sürekli sağlıklı beslendiğini ancak hastalığın kendisinin çok şiddetli olduğunu kaydetti. Covid’in yoğun bakımında hizmete alınan genç anne Uçar, alkışlarla odasına yerleşti.

“5 gün 6 gün entübe edildim”

Normalde Çorum’da yaşadığını ancak durumu ağırlaşınca hemen Ankara Şehir Hastanesi’ne sevk edildi, “Çorum’dan geldim, geldiğimde 8 haftalık hamileydim. O sırada çok yoğun bir süreçte nefes alamamaya başladım. Çorum’da acilen entübe edilebileceğini söylediler. Beni buraya çocuk için gönderdiler. Yoğun bakım dönemindeydim. 34. haftada ciğerlerime baskı yaptığı için çocuk almak zorunda kaldı. Daha sonra bu süre içinde 5 gün entübe kaldım. 5 gün 6 gün entübe edildim. Daha sonra oksijenimi çıkarıp nefesim düzeldikçe bu bölüme aktardılar ”.

“Bana ne olacaksa, ama çocuğu al dedim”

Bebeği için kendinden daha çok endişelendiğini söyleyen Uçar, “Bebeği hiç görmedim, annelik duygusunu tam olarak anlayamadım. Şimdi dedim, bilirsin çocuğu al, bana ne olursa olsun dedim ama çocuğu al dedim. Zaten aceleyle sezaryene götürüldüm. Ama öğretmenlerim çocuğun zaten çok iyi olduğunu söyledi, senin için savaştığımızı biliyorsun. Gürcüce akıllı davran dediler. Şöyle söyleyeyim, bu bir şaka değil. Diğer tarafa gittim ve geri döndüm. Demek istediğim, bu süreç çok zor bir süreç, kimsenin başına gelmesini istemiyorum. İnsan nefes için yalvarıyor mu, nefes için yalvarıyorsun. Yani bana nefes al diyorsun. Nefessiz kalmak çok kötü bir şey, bu yüzden bu dönemi bilmiyorum. İnsanlar umursamıyor, dikkate alma. Hayır, böyle bir şey yok ”dedi.

“Gençlere hiçbir şey olmayacak diye bir şey yok”

Hastalığın çok ciddi ilerlemesine rağmen hiç sigara içmediğini ve sağlıklı beslenmediğini belirten Uçar, “Sağlıklı besleniyordum, sigara içmiyordum, akciğerlerimin iyi olduğunu düşünmüştüm. Şimdi diğer tarafa gittiğimi düşünüyorum. Gençlere hiçbir şey olmayacak diye bir şey yok. Bu çok kötü bir süreç ”dedi.

Hastanede sunulan yöntemle bebeğini uzaktan görebildiğini ifade eden Uçar, “Bebeğim için teşekkürler, hastanenin bir uygulaması var. Bir tablet eşliğinde bana uzaktan gösterdiler. “Umarım çok sağlıklı ve sağlıklı kucağıma alırım” dedi.

“Oksijen seviyelerinin iyileştirilmesiyle tekrar hizmetimize alındık”

Annenin durumunun artık iyi olduğunu belirten Ankara Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Prof. Oksijen satürasyonunun azalması nedeniyle doğrudan hastanemiz yoğun bakımına başvurdu. Yüksek tansiyon nedeniyle sezaryen yapmaya karar verdik. Çünkü bu gibi durumlarda özellikle oksijen satürasyonu azaldığında ve gebeliğin bazı ek morbiditeleri olduğunda hamile kadınların durumu ciddileşebilir. Bu durumlarda bir konsey toplar ve doğum şekline karar veririz. Sezaryen ameliyatını annemizin de yoğun bakımda olduğu kulemizde gerçekleştirdik. Daha sonra bu anne entübe edildi. Neyse ki, daha sonra ekstübe edildi. Oksijen seviyelerindeki iyileşme ile az önce gördüğünüz gibi hizmetimize tekrar başvurduk ”dedi.

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi