Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulundan fahiş fiyat artışı yapan 60 şirket için 3,1 milyon lira ceza

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulundan fahiş fiyat artışı yapan 60 şirket için 3,1 milyon lira ceza
13:00 - Temmuz 27 2020 Pazartesi

Yeni tip korona virüsü (Covid-19) salgında, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda yapılan değişiklikler değiştirildi ve fahiş fiyat artışlarından muaf tutuldu ve gerektiğinde idari para cezası uygulandı ve gerektiğinde idari para cezası uygulandı . “Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu” kuruldu.

Ticaret Bakanlığı’nın haksız fiyat üzerinden yaptığı işlemlere ilişkin açıklama yayınlandı. İfadede aşağıdaki ifadeler yer almaktadır:

“17 Nisan itibarıyla Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu oluşturulduğunda İl Ticaret Müdürlükleri, Reklam Kurulu, CIMER, AKIM, E-Devlet ve Bakanlığın internet sitesi aracılığıyla Kurul’a toplam 1251 başvuru yapılmıştır. Ayrıca, 33 farklı ilde toplam 1300 firma İl Ticaret ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından denetlenmiş ve bu teftişlere ilişkin raporlar Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Sekreteryasını yürüten İç Ticaret Genel Müdürlüğüne iletilmiştir. . Kurul tarafından fahiş fiyat artışlarına ilişkin alınan veya resen Kurul gündeminde alınan şikayetler arasında; temel gıda ürünleri, sebze ve meyveler, cerrahi maske, el dezenfektanı, vb. Koruyucu sağlık ürünleri, çeşitli temizlik ve hijyen ürünleri için uygulamalar vardır. Yine, salgın döneminde saç tıraş makinesi, ekmek yapımcısı vb. Talep. Elektronik ürün başvuruları da Kurul tarafından incelenmiştir. Öte yandan, sebze ve meyvelerdeki fiyat artışlarını belirlemek amacıyla, Tescil Sistemine (HKS) yapılan bildirimlerde satın alma ve satış fiyatları arasında fahiş bir fark olduğu tespit edilen şirketler, -Bizim Bakanlığımız tarafından.

“Haksız fiyatların arttığı tespit edilen şirketlere 10 bin TL ile 100 bin TL arasında idari para cezası ve stokçulara 50 bin TL’den 500 bin TL’ye idari para cezası uygulanmaktadır.”

İlk toplantısını 22 Mayıs’ta gerçekleştiren Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu bugüne kadar toplam 4 toplantı gerçekleştirdi. Bu bağlamda, Ticaret Bakanlığı’nın yönetim kuruluna yapılan başvuruları değerlendiren açıklamasının ardından “Savunmayı inceleyen ve tamamlayan 91 şirketten 60 firmasına idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Kurul tarafından fahiş fiyat artışları bulunan 60 şirkete 3 milyon 115 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Öte yandan 519 başvurunun inceleme ve savunma süreci devam etmektedir. İdari yaptırımlara tabi uygulamalardan 25’i toptan sebze ve meyve, 19’u temel gıda ürünü, 5’i maske kumaşı, 4’ü cerrahi maske, 4’ü ekmek makinası, 2’si saç traş makinesi, 1’i dezenfektandır. ilgili gibi görünüyor. Kurulca soruşturulan firmaların savunması istenir ve haksız fiyatların arttığı tespit edilen firmalara 10 bin liradan 100 bin liraya idari para cezası, 50 bin liradan 500 bin liraya kadar stok faaliyeti yapan firmalar lira. Ticaret Bakanlığı olarak, tüketicilerimizin temel ihtiyaçlarında aşırı ve haksız fiyat artışı olan ürünlere ulaşmasını zorlaştıran stoklama faaliyetlerine ilişkin uygulamalar yakından takip edilmektedir ”dedi.

Utku Şimşek

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi