Hafter kaçmak için bir ülke arıyor

Hafter kaçmak için bir ülke arıyor
08:00 - Haziran 13 2020 Cumartesi

Libya’da yenilgiye uğrayan gayrimeşru, Türkiye’nin silahlı kuvvetleri ile sahada hareket dengesini değiştirdi, darbenin lideri Haft saklanacak bir yer arıyor. Libya Ulusal Uzlaşma Hükümeti’nin (UMH) köşeye sıkışan ve ateşkes çağrıları uyuşmayan Trablus, Tarhuna, bin Velid ve Mistira, Hafter gibi stratejik yerlerde kontrol sahibi olduktan sonra, son çare.

APAR TOPAR BINGAZİ’YE GELİYOR

Mısır’a kaçtığı haberine gelen Hafter, basında çıkan haberleri görüşmek üzere Çarşamba günü Bingazi şehrine gitti ve Almanya’nın Libya Büyükelçisi Oliver Owcza ile bir araya geldi. Toplantının sosyal medyada da sunulduğu sırada, Hafter’ın bu adımla “Kaçmadım, Libya’dayım” mesajını verdiği belirtildi. Ancak, Hafter’ın sonunun yaklaştığı, Libya’dan kaçmak için hazırlıklara başladığı ve birçok ülkeye, özellikle de bölgedeki ülkelere kaçabileceği belirtiliyor.

Listenin başında mısır var

Libya’nın komşusu ve askeri eğitim aldığı Mısır, Hafter’ın kaçabileceği ülkeler arasında. Onun gibi bir darbeci olan Sisi ile yakın ilişkileri olduğu bilinen Hafter’in ilk tercihinin Mısır olacağı belirtiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri’ne veya Suudi Arabistan’a kaçabileceği tahmin ediliyor.

ABD İKİ KEZ

Hafter’in ABD’ye tekrar sığınabileceği de belirtiliyor. Halife Khafter, 1969’da Libya’daki Muammar Gaddafi tarafından Kral İdris’in devrilmesinde yer aldı, ancak Kaddafi tarafından hain ilan edildiğinde ABD’ye kaçtı ve ABD istihbarat teşkilatı CIA’ya sığındı. 1993 yılında Libya’daki CIA tarafından desteklenen başarısız darbe girişimini yönlendirdiği için ülkesinde ölüm cezasına çarptırıldı. 2011’de yeniden ortaya çıkan Hafter, bu kez Kaddafi’ye karşı savaşa karıştı, ancak başarısız bir suikast girişimine maruz kaldığında tekrar ABD’ye kaçtı. Bu dönemde Libya’da “CIA ajanı” olarak nitelendirilen Hafter, 2014 yılında yine Libya’da sahneye çıktı.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi