Hacı Adaylarının Kutsal Topraklara Vuslatı Tamamlandı

Mekke-i Mükerreme’de bulunan hacı adayları, günlerini Kâbe’de tavaf yaparak, Kur’ân-ı Kerim okuyarak ve dua ederek geçiriyorlar. Suudi Arabistan, bu yıl Nusuk uygulamasını aktif kullanarak, kaçak yollardan Harem Bölgesine girişleri engelliyor. Havalimanından itibaren hac vizeleri kontrol edilerek, hacı adayları harem bölgesine alınıyor. Kabe ve Mekke yollarında da yetkililer, herkesin filigranlı kartlarını kontrol ediyor, bu sayede bu yıl hac organizasyonu daha düzenli bir şekilde gerçekleştiriliyor.
8 Zilhicce, yani miladi 4 Haziran Çarşamba günü, hacı adayları Terviye günü dolayısıyla Arafat’taki çadırlara taşınacak. Arafat’ta, 5 Haziran Perşembe günü vakfe gerçekleştirilecek. Hacı adayları, 45 derece sıcaklıkta sağlık sorunları yaşamamaları için klimalı çadırlarda kalacak ve sürekli olarak uyarılacaklar.
5 Haziran Perşembe günü akşamı, hacılar otobüslerle Müzdelife’ye geçecek. Burada akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek kılacaklar. Müzdelife’de topladıkları taşlarla Cemarat’ta şeytan taşlama ritüelini gerçekleştirecekler. Kurban Bayramı’nın başladığı 6 Haziran’da ise şükür kurbanları kesilecek ve hacılar ihramdan çıkacaklar.
Hac menasiklerinin tamamlanmasının ardından, hacıların bir kısmı Medine’ye geçerken, diğerleri Cidde üzerinden yurda dönecek. Kafilelerin dönüşü 7 Temmuz’a kadar devam edecek.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, bu sene Türkiye’den 84 bin 942 vatandaşın hac ibadeti için kutsal topraklara geldiğini ve hacı adaylarının yaş ortalamasının 62’den 60’a düştüğünü belirtti.