Hacı adaylarını Suudi Arabistan’da elektronik bir bilezik takip ediyor

Hacı adaylarını Suudi Arabistan’da elektronik bir bilezik takip ediyor
13:00 - Temmuz 29 2020 Çarşamba

Hac bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler altında başladı. Sıkı tedbirler, Suudi yetkililer hac sırasında Kâbe’ye dokunmanın ve yaklaşmanın yasak olduğunu açıkladı. Maskeler, seccadeler, şemsiyeler, çantalar gibi sterilize edilmiş malzemeler Müslümanlara dağıtıldı. Maskeli Hacı adayları sosyal mesafeyi takiben Kabe’yi çevreler.

Alınan tedbirler kapsamında hacı adaylarına elektronik bileklikler verilmiştir. Elektronik bileziklerle takip edilen Hacı adayları hac yaptıktan sonra karantinaya alınacaklar. Bu bileziklerle karantina süreleri de izlenecektir. Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakan Yardımcısı Abdel Fattah Mashat, yaptığı açıklamada, hacı adaylarının bu elektronik bilekleri giymeleri gerektiğini söyledi. Suudi Arabistan resmi haber ajansına göre, elektronik bileklikler, hacı adaylarının pasaport numarası ve adresi ve sağlık durumları hakkında bilgiler içeriyor.

Sağlık ekipleri, haclarda ibadet eden Müslümanların ve yerlerinin sağlık durumunu bileklikler sayesinde dikkatle inceleyebilecekler. Elektronik bileklikler ayrıca hac ve namaz vakitleri gibi farklı dillerde bilgiler içerir.

Hacdan önce korona testi

Resmi kaynaklar, tüm hacı adaylarının Mekke’ye girmeden önce korona testinden geçtiğini açıkladı. Çeşitli sağlık tesisleri kurulmuş ve hacıların ihtiyaçlarını karşılamak için ambulanslar yaptırılmıştır.

Suudi Arap makamları, bir korona virüsü salgını nedeniyle hacı adaylarının sayısını azalttı. Geçen yıl yaklaşık 2,5 milyon Müslüman hacı vardı. Yurtdışından gelen hacı adayı bu yıl hac için kabul edilmezken, Suudi Arabistan’da yaşayan 10 bin kişiye hac verildi. Bu bağlamda, hacı adaylarının yüzde 70’i Suudi Arabistan’da ikamet eden yabancılar ve 30’u Suudi Arabistan vatandaşıdır.

Kutsal yere hacca girmeyenler için iyi

Önlemlerin bir parçası olarak, kutsal alana hac girmeden ceza kesilecektir. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, hac döneminde Mekke’ye sığınak girerek kuralları ihlal edenlere 10.000 Suudi riali (2.666 $) para cezası uygulayacağını söyledi.

Toplam korona virüsü vakası sayısının 270 bin 831’e yükseldiği Suudi Arabistan’da ölü sayısı 2.789’du.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi