Sivas Gürün ilçesi tanıtım rehberi

Sivas Gürün ilçesi tanıtım rehberi
00:35 - Temmuz 25 2019 Perşembe

Gürün İlçe Belediye Başkanı: Nami Çiftçi
Gürün İlçe Nüfusu: 19.076
Gürün İlçe Posta Kodu: 58800

Eti Uygarlığının bölgede medeniyet kurduğu ve yaşadığı bilgisine mağaralardan elde edilen bilgilerle ulaşılmaktadır. Hatta Şuğul Bölgesindeki kayalar üzerinden Etilere ait olduğu tahmin edilen yazılar bulunmuştur. Eski adı Tegerama olan Gürün zamanında bölgeyi koruyan en güçlü kalelerdendir.

sivas gürün tanıtım

Anadolu’da İslami devletlerin hüküm sürmeye başlaması ile birlikte Gürün, Malatya Beyliği’ne ait bir kasaba oldu. Malatya Beyliği’nden sonra Danişmentliler, Kadı Burhaneddin ve Selçuklular’ın hakimiyetine girmiştir. Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı İmparatorluğu’na dahil edilmiştir. 1858’de ilçe olmuştur. İlçenin Ulu Cami, Kilise, Mozaik kalıntısı, İlçe Halk Kütüphanesi, Yeşil Kale Köyü Kalesi gibi tarihi mekanları vardır.

Gürün İlçesi Sivas’ın Neresindedir?

Sivas ile Malatya karayolu üzerinde bulunan Gürün ilçesi 36-43 Kuzey Paralelleri, 37-16 doğu meridyenlerinde yer almaktadır. Sivas merkeze 140 kilometrelik mesafededir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1250 metre olan ilçenin batısında Kayseri, güneydoğusunda Malatya, kuzeyinde Kangal, güneydoğusunda Kahramanmaraş vardır. Yüzölçümü 3080 km2 olan Gürün dağlık bir araziye sahiptir. İlçede karasal iklim hakimdir.

Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktadadır. Ülkemizin doğusunu batısına bağlayan transit geçişli karayolu Gürün ilçesinden geçmektedir. İlçede birden fazla göl vardır. Akdere, Tohma, Balıklı Tohma ve Gökpınar gölleridir. Bu göller arasında turistik değeri yüksek olan Gökpınar Gölü’dür. Bir diğer turistik alan ise Şuğul Kayalık vadisidir.

Sivas Gürün Haritası : 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi