GSS Primi Ne Kadar?

GSS Primi Ne Kadar?
20:40 - Nisan 27 2020 Pazartesi

Genel Sağlık Sigortası prim tutarı, 2020 yılı için toplamda 1059 TL olarak belirlenmiştir. 1 yıllık toplam prim tutarı, aylık 88 TL olarak ödenecektir. 2019 yılındaki Genel Sağlık Sigortası prim tutarı, aylık 76 TL’ye denk gelmektedir. Genel Sağlık Sigortası kullanımı, aylık geliri asgari ücretin brüt değerinin üçte birinden düşük olan kişilerle sınırlandırılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında yaşayan her kişinin, bir adet sağlık güvencesi bulunmak zorundadır. SGK kapsamında çalışmayan ve sağlık sigortası olmayan kişiler, Genel Sağlık Sigortasına dahil olmak durumundadır. GSS primi hakkında merak edilenler, yazı içerisinde detaylıca ele alınmıştır.

Genel Sağlık Sigortasının Özellikleri Nelerdir?

Genel Sağlık Sigortası kullanımı, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarındaki her vatandaşın sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanması için geliştirilmiştir. Genel Sağlık Sigortası kapsamında, kişilerin ücretsiz sağlık ve ilaç hizmeti alması sağlanmaktadır. Devlet tarafından verilen maaşlardan faydalanan kişiler, genel sağlık sigortasını ücretsiz kullanmaktadır. SGK kapsamında çalışmayanlar ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar, Genel Sağlık Sigortası kapsamında sayılacaktır. Kişilerin GSS primlerini ödemeleri zaruri tutulmaktadır. Fakirlik belgesi bulunan ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından maaşa bağlanan kişiler, GSS primleri için ödeme yapmak zorunda değildir. Bu kişilerin GSS primleri, bizzat SGK tarafından karşılanmakta ve kişilere ücretsiz sağlık hizmeti sunulmaktadır. 

Genel Sağlık Sigortasından Kimler Faydalanabilir?

GSS kullanım hakkı verilen kişiler ve bu sigortanın kullanımı için gerekli olan şartlar, aşağıda tüm detaylarıyla ele alınmıştır:

  • Genel Sağlık Sigortası kullanım hakkı, Türkiye sınırlarında ikamet eden Türk vatandaşlarına ve yabancı uyruklu kişilere tanınmaktadır. GSS hakkından faydalanacak yabancı uyrukluların, Türkiye’de ikamet izninin bulunması gerekir. 
  • Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan kişiler, GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilir. 
  • Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden emekli olan kişiler, tüm zamanlarda GSS üzerinden sağlık hizmeti alacaklardır. 
  • Fakirlik belgesine sahip olan vatandaşlar, GSS kapsamında sigortalı sayılmakta ve sigorta primleri devlet tarafından karşılanmaktadır.
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kapsamında yapılan gelir testine tabi olan ve gelir testi sonucunda, kişi başına düşen geliri asgari ücretin 3/1’i kadar olan kişiler, GSS hakkından faydalanabilirler.
  • Engelli raporu olan ve 2022 maaşı alan kişiler, ücretsiz GSS hakkından faydalanacaktır. 
  • Mesleğinin staj döneminde olan kişiler, sigortalı olarak çalıştıkları süre boyunca GSS kapsamındadır. 
  • İşsizlik maaşı alan kişilere, GSS kullanım hakkı verilmektedir. 

Genel Sağlık Sigortası Başvuru Evrakları Nelerdir?

GSS başvuru evrakları aşağıda listelenmiştir:

  • GSS başvuru dilekçesi
  • T.C. kimlik numarası
  • İkametgâh kaydı
  • Muhtaçlık aylığı
  • Gelir testi
  • Aile halkının kimlik belgesi fotokopileri
  • Eğitime dair diplomalar
  • E-devlet SGK hizmet dökümü
  • Yabancı uyruklulara ait kimlikler

Genel Sağlık Sigortası Başvurusu ve Sorgulaması Nasıl Yapılır?

GSS başvurusu yapmak için e-devlet sistemi kullanılmalıdır. https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu bağlantı adresi kullanılarak, GSS işlemlerinin yapılacağı sayfaya erişilmelidir. Sayfada yer alan “Giriş Yap” butonuna tıklanarak, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi doğrulanmalıdır. Sistem girişi yapıldıktan sonra, GSS başvuru formu doldurulabilir ve daha önceden yapılan başvurular için sorgulama başlatılabilir. 

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

GSS prim sorgulaması için e-devlet sistemine girilmelidir. www.turkiye.gov.tr adresinden e-devlet sistemi açılmalı ve T.C. kimlik numarasıyla sistem girişi yapılmalıdır. E-Hizmetler sayfasından “Kurumlar” bölümü tercih edilmeli ve “SGK” sayfası açılmalıdır. SGK sayfası üzerinden “GSS Prim Sorgulama” bölümüne girilmesi yeterli olacaktır. Geçmiş ve güncel GSS primleri, tek sayfa üzerinde toplanmıştır. İsteğe göre, kredi kartı ya da banka kartıyla Genel Sağlık Sigortası prim borcu ödemesi gerçekleştirilebilir.  

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi