Gram başına 200 dolar

Gram başına 200 dolar
15:12 - Ağustos 15 2020 Cumartesi

İlaç ve kozmetik sektöründeki talebin her geçen gün artması ile yoğun talep gören arı ürünlerinden arı zehiri üretimi için Sağlık ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından altyapı ve yasal düzenlemelerin yapılması beklenmektedir ve Covid-19 sonrası bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ülkemiz arıcılığı için katma değeri en yüksek yeni üretim modeli olan “Arı Zehri” nin üretimi, pazarlaması ve kullanımı konusunda istişarelerde bulunarak mevzuatın oluşturulması için alt yapı oluşturacak ‘Arı Zehri Arama Çalıştayı’nda , arı zehirinin çıkarılması ve üretilmesine ilişkin kanunun bir an önce çıkarılması istendi. .

“Gram başına 100-200 dolar”

Türkiye Arıcılar Derneği Başkanı Zia Şahin, Türkiye’nin önemli bir arıcılık ülkesi olduğu, 100-200 dolar arındırılarak elde edilen zehirin gram arasında satıldığını, ancak arılar sağlık ve tarım bakanlıklarının bir araya gelmesiyle ilgili yasal mevzuat bulunmadığını açıkladı. yasal bir çerçeve altyapısı oluşturmaları gerektiği. Şahin, “Arı zehri üretimi son yıllarda ülkeler arasında ciddi bir yer tuttu. 2 yıldır hem Sağlık Bakanlığından hem de Tarım ve Orman Bakanlığından böyle bir çalışma yapmamız ve bu konuyu yönetmelik ve mevzuata sokmamız yönünde talepler aldık. Muğla, arıcılığın temel taşıdır. Biz buna Apiterapi diyoruz, dünya bilimi arı zehirini içinde tutuyor. Dünyada ikinci arı üretimine sahibiz, bal üretiminde ilk sıradayız, bunu daha da ileriye taşımamız gerekiyor. Yine Royal Jelly, Polen ve Propolis’de iddialı olmamız gerekiyor. Dünyanın en iyi arıcılık kongresini düzenleyen ülkeyiz. Apiterapi ürünlerini en iyi şekilde kullanmalıyız. Ülkemizde 3 yıldır arı zehiri üretiyoruz, resmileştirmek istiyoruz. Bir gram 200 dolar 100 dolar diyoruz. Ülkemizde en iyi arı zehiri üretilmektedir. Çünkü 9 aydır arıcılık yapıyoruz. Çeşitli ürünlerimiz var. 12 bin endemik bitki çeşidimiz var. Bu konuda Ar-Ge’miz çok iyi. Sağlık ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile bir araya gelerek mevzuat oluşturmamız gerekiyor. Bunun için bakanlıklarımızdan tek bir talebim var, yönetmelikler ve tebliğler bir an önce çıkarılsın ”dedi.

“1 milyon arı kolonisinden 1 milyon gram arı zehiri üretilebilir”

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Muğla’da geliştirilen bir makine ile arı zehrinin 60 kovan kolonisinde 1 saatte sağıldığını söyledi. Saylak, “Neden arı zehri? Muğla şu anda ülkede 15 milyon arı kolonisine ev sahipliği yapacak konumdadır. Çam balı üretimi hızla devam etmektedir. Dünyada çam balı üretiminde ilk sıralarımızı arı zehiri üretimine yansıtabiliriz. Muğla’da geliştirilen makine ile 1 saatte 60 kovan kolonisinde arı zehri sağılabilmekte, 1 milyon koloniden 1 milyon gram arı zehri üretilerek 50 milyon dolarlık gelir elde edilebilmektedir. Bu hem ülke ekonomisi hem de üreticilerimiz için büyük bir gelir kaynağıdır. Tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgınının ardından tüm dünya bağışıklık sistemini güçlendiren arı ürünlerini keşfetti ve ciddi bir talep var. Şimdi merdiven altında üretilen arı zehrini kanunlarımıza, yönetmeliklerimize ve kodeksimize kurtarmaya, merdiven altında üretimden kurtarmaya ve gerekli hijyenik ortamlarda üretmeye ve ürünlerimize katma değeri yüksek gelir elde etmeye çalışıyoruz. ülke ve üreticimiz. Bu atölyeden çok güzel sonuçlarla çıkacağımıza inanıyorum. Bu konuda Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’yi bilgilendirdim ve çok mutlu oldu ”dedi.

“Arı zehrinin ilaç olarak kullanımı çok eskilere dayanmaktadır”

Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bayraktaroğlu konuşmasında; “Arı zehrinin ilaç olarak kullanımı çok eskilere dayanmaktadır. Günümüzde arı zehirinin kimyasal bileşenlerinin bundan daha fazlasına izin verdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Üniversitemizde kurulan araştırma merkezimiz Muğla’nın arıcılık potansiyelinden yola çıkarak bu konuda önemli projeler yürütmektedir. 2019 yılının son aylarında “Muğla bal arısından elde edilen bal arısı örneklerinden elde edilen arı zehirinin kimyasal bileşimi ve faaliyetlerinin belirlenmesi” başlıklı proje kapsamında geliştirilen arı zehiri kimyasal içerik analizi yapılmaya başlandı. Üniversitemiz Gıda Analiz Laboratuvarı’nda. Ben düşünüyorum ”dedi.

Arı zehirinin faydaları

Arı zehirinde Melittin denen bir madde var. Bu maddenin hasarlı hücreleri hızla yenilediği bulundu. Mevsimsel değişiklikler, iltihaplı eklem romatizması, kalp ve damar hastalıkları, sinir hücrelerinde deformasyon, deri hastalıkları, bağışıklık sistemini güçlendirme, bölgesel sinir hastalıklarında sıklıkla yaşanan saman ve grip gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Bekir Tosun

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi