Gorillerde ilk kez koronavirüs tespit edildi

Gorillerde ilk kez koronavirüs tespit edildi
15:00 - Ocak 12 2021 Salı

ABD’nin California eyaletindeki San Diego Safari Park’ta 2 gorile yapılan corona virüs (Covid-19) testinin pozitif çıktığı açıklandı. San Diego Safari Park yetkilileri, 6 Ocak’ta iki goril öksürmeye başladıktan sonra California Hayvan Sağlığı ve Gıda Güvenliği Laboratuvarı Sistemi (CAHFS) tarafından gorilleri test etti. Gorillerden alınan dışkı örneklerinde analiz süreci başladığı için numuneler gönderildi. ABD Tarım Bakanlığı’na (USDA) bağlı olan Ulusal Veteriner Hizmetleri Laboratuvarları’na (NVSL). 8 Ocak’ta yapılan ön testler sonucunda Covid-19 virüsü taşıyan goriller bulundu. Testler sonucunda Covid-19’un yeni mutasyonu SARS-CoV-2, 2 gorilde tespit edildi. Yetkililer, virüsün başka hayvanlarda da olabileceğine işaret ediyor. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, bazı primatların SARS-CoV-2 ile enfeksiyona duyarlı olduğunu doğruladı.

Asemptomatik koronalı bir personel tarafından virüs bulaşmış goriller

San Diego Hayvanat Bahçesi Safari Parkı müdürü Lisa Peterson, “Bazı tıkanıklık ve öksürük dışında, gorillerimiz iyi durumda. Karantina altındalar. Yiyorlar ve içiyorlar. Yakında tamamen iyileşmeyi umuyoruz,” dedi. Hayvanat bahçesi yetkilileri, bunun büyük maymunlarda bilinen ilk doğal bulaşma örneği olduğunu ve gorillerde şiddetli reaksiyon beklenmediğini belirtti. Yetkililer, gorillerin virüsü asemptomatik Covid-19 vakasından bir bakıcıdan aldığını belirtti.

Öte yandan Covid-19 güvenlik protokolleri de dahil olmak üzere tüm önlemlere rağmen hayvanat bahçesinde enfekte olmaları dikkat çekti. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve San Diego Halk Sağlığı Merkezleri tarafından yayınlanan yönergelere göre, bakıcıların hayvanların yanındayken kişisel koruyucu ekipman (PPE) giymeleri gerekmektedir.

1915 yılında ABD’de kurulan ve başta ABD olmak üzere dünyanın en önemli hayvanat bahçelerinden biri olan San Diego Hayvanat Bahçesi, Covid-19 salgınıyla mücadele tedbirleri çerçevesinde 6 Aralık’tan bu yana ziyaretçilere kapatılıyor.

Serkan Bayar

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi