Göreli dairede, 1 kişi 24 kişiye bulaştı, ekipler harekete geçti

Göreli dairede, 1 kişi 24 kişiye bulaştı, ekipler harekete geçti
10:00 - Temmuz 28 2020 Salı

Bursa’da Türkiye’deki korona virüsü vakalarının çoğunun görüldüğü şehirler arasında alınan önlemler yoğunlaştırıldı. Virüsün ailede yayılması Kurban Bayramı’ndan önce çok endişelidir. Geçmiş Eid al-Fitr’deki sokağa çıkma yasağına rağmen, yakın akrabalarını ziyaret eden pozitif bir hastanın aynı dairede aynı soyadı ile 24 akraba enfekte olduğu bulundu. Bursa Sağlık İl Müdürlüğü ekipleri, Kurban Bayramı sırasında bu tür olayların olmasını önlemek için sosyal mesafelere ve maskeli şenliklere duyulan ihtiyacı vurgularken, kapıdan kapıya dolaşması muhtemel vatandaşları bilgilendirmektedir.

Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Halim Ömer Kaşıkcı, “Virüsün çoğunlukla aile içinde enfekte olduğunu görüyoruz. Sonuç olarak, iş ve sosyal yaşamlarında virüsle karşılaşan ve onu eve taşıyan, diğer insanları enfekte eden ve enfekte eden genç bir grup var. Virüslerin çoğunun bu genç grupta olduğunu görüyoruz. İnsanların kendi mahallelerine ve evlerine geldikleri için maske kullanmadıkları ve bu maskeleri akrabalarıyla birlikte çıkarıp onlarla birlikte oldukları zaman ihmal ettikleri çok açıktır. Bu, iletimi artıran en önemli faktörlerden biridir. Kafelerde, kafelerde insanlar maskelerini çıkarırlar çünkü çay ve sigara içerler. Bu ciddi bir sorundur çünkü mesafeye de uymazlar. ”

“Harekete geçmeniz gerekebilir”

Diyerek şöyle devam etti: “Asker veda, düğün, başsağlığı gibi kolektif yerlerde çok yakın temas olduğuna tanık oluyoruz. Bu şeyler bugünlerde Bursa’da da oldu.” Soruyorum. Gerçekten akrabalarımıza bulaşmış durumdayız. Kamu kurum ve kuruluşlarında ciddi bir yoğunluk vardır. Çok çabuk normale döndük. Bu normalleştirmenin etkisi de sayıları arttırdı. Sokak düğünlerinde insanların dar alanlarda düğün yaptıklarına tanık oluyoruz. Vatandaşlarımızın bu anlamda rahat hissetmelerini gerektiren bir durum yoktur. Virüs yayılıyor ve salgın devam ediyor. Virüsde herhangi bir gerileme yoktur. Bilim Komitesi ve bakanlığımız yakından takip ediyor. Aslında, bu gevşeme ve sayılar devam ederse, önlem alması gerekir. Buradaki vatandaşım z hala etkilenecek. İnsanların bilinçli davranışı kendi sosyal yaşamları için çok uygun olacaktır. ”

Kurallara uymayanlar için cezalar

Korona virüsünü yakalayan birinin karantina kurallarına uymadığını belirten Kaşıkcı, “Cezai yaptırım hakkında bildirimde bulunuyoruz. Bu kurallara uyulmazsa, hijyen yasasına göre sizi cezalandırmak zorunda kalabiliriz. Polis, jandarma ekipleri dışarıda olumlu davalar görürlerse cezalandırır. Şu anda kentimizde bu olumlu vakaların kontrolü başlamış ve başlamıştır. Eğer böyle bir kontrole girerse, cezalandırılacaklar. ”

“Ziyafet sosyal mesafe kurallarına göre yapılmalıdır”

Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları da uyaran Kaşıkcı, “Ziyafet konusunda çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bir kişinin pozitif olduğu bir ailede, aynı aile adına sahip 24 kişiyle temasa geçildiğini gördük. Tabii ki, ziyafet geleneklerimizde. Bu yıl mesafeyi ve maskeyi kutlamamız gerekiyor. Dışarıdan gelen bir kişinin maskelerini doğru şekilde yok etmesi, mümkünse duş alması şartıyla ağızlarını ve yüz alanlarını sabunla yıkamalıdırlar. Evde virüs yükü dediğimiz, yani dışarıdaki kişinin virüsü eve taşıdığı gerçeğini büyük ölçüde azaltacaktır. Evlerinde pozitif olan vatandaşlar, evlerinde yalıtımlarını çok iyi sağlamak için çaba göstermelidir. Evde sadece bir tuvalet varsa, olumlu durum kullandıysa, tuvaletler her kullanıldığında bir kişinin ağartıcısını maske ve eldiven ile seyreltmek ve musluk tuvaleti de dahil olmak üzere kapı kollarını temizlemek gerekir. güzel detay. Çamaşır suyu ucuz bir şeydir. ”

Samet Doğru – Abdullah Çibir

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi