Gilaburu Bitkisi İlgi Görüyor!

Gilaburu Bitkisi İlgi Görüyor!
21:08 - Ekim 27 2021 Çarşamba

Ülkemizde Sivas’ta ve Kayseri çevresinde yetişen gilaburu bitkisinin halk arasında ‘’Gençlik İksiri’’ olarak isimlendirildiği biliniyor. Kış aylarında sıklıkla tüketilen gençlik iksirine bu sene de yoğun bir ilginin bulunduğu belirtiliyor.

Orta Asya başta olmak üzere Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerine özgü bir bitki olarak ön plana çıkan gilaburu bitkisi kış mevsimi öncesinde ilgi görmeye devam ediyor. Türkiye’de özellikle Sivas ve Kayseri şehirlerinin çevre bölgelerinde yetişen bu bitkiye gençlik iksiri denildiği de biliniyor. Özellikle dağlık alanlara seven bu bitki; üzüme benzemesiyle de ön plana çıkıyor. Sivas’ta Ekim ayıyla birlikte gilaburu bitkisinin de hasat mevsiminin başladığı ifade ediliyor.

Çalı bitkisi olarak ön plana çıkan gilaburu bitkisinin böbreklerden kaynaklanan rahatsızlıkların tedavisinde etkili sonuçlar ortaya koyduğu ifade ediliyor. Gilaburu bitkisinin faydalarının fazla olması; bu bitkiye olan ilgiyi de arttırıyor. Bu kapsamda hem astım hem yüksek tansiyon hastalığına iyi gelen gilaburu bitkisinin romatizmada da etkili sonuçlar ortaya koyduğu biliniyor. Sivas’ta hizmet sunan Özfidancı Baharat firması da gilaburu meyvesinin kilosu 15 TL’den satışa sunulduğunu ifade ederek; son 1 haftada 300 kilo kadar bu bitkiden sattıklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi