Sivas Gemerek İlçe Tanıtım Rehberi

Sivas Gemerek İlçe Tanıtım Rehberi
03:14 - Temmuz 15 2019 Pazartesi

Gemerek İlçesinin Belediye Başkanı: Mustafa Demir

Gemerek İlçesinin Nüfusu: 24.828

Gemerek İlçesinin Posta Kodu: 58840

İlk kurulu yılı hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte Malazgirt Savaşı dönemlerine denk geldiği tahmin edilmektedir. Türk aşiretleri tarafından kurulduğu tahmin edilen ilçe, Osmanlı İmparatorluğu zamanında kasaba olmuştur. Kitabe ve mezar taşlarında yazan bilgilere göre Kanuni Sultan Süleyman Nahçivan Seferi dönüşünde Gemerek’te konaklamıştır. 

İlçe tarihi yapılar ve eserler bakımından oldukça zengindir. Dülkadiroğulları zamanında yaptırılmış olan Şahruh Bey Mescidi halk arasında Merkez Camii olarak bilinmektedir. Çok güzel alçı süsleriyle bilinen Çepni Camii, İnkişla Camii, Çepni Hamamı, Şahruh Köprüsü ilçenin turistik değerlidir. 

Gemerek İlçesi Sivas’ın Neresindedir?

Doğusunda Şarkışla, Güneybatısında Kayseri ve Kuzeybatısında Yozgat bulunan Gemerek ilçesi Sivas’ın batı kısmında kalmaktadır. 39 -10 Kuzey Paralelleri, 36- 6 Doğu Meridyeninde yer almaktadır. Rakımı 1200 metre olan ilçenin yüzölçümü 1150 km2’dir. Karasal iklimin tesirinde bulunduğundan dolayı yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Yılın ortalama 130 gününde don olayı görülmektedir. En yüksek sıcaklık 40, en düşük sıcaklık ise -34 civarlarındadır. 

gemerek-nerede.jpg (860×440)

Çok fazla yaylanın bulunduğu ilçenin Sızır Kasabasının kuzey batı kısmında ormanlık alan bulunmaktadır. En çok tanınan yaylaları Karmıklı, Taalti Kısık ve Kaymaklı’dır. İlçenin güney batısından ve kuzeydoğusundan geçen Kızılırmak ilçenin en önemli akarsuyudur. Elektrik enerjisinin üretildiği Göksu Çayı, Sızır Kasabasından doğup Tekmen Köyü sınırında birleşmektedir. Göksu çayı bölgedeki tarlaların sulamasında kullanıldığından tarıma büyük katkı sağlar. 

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi