Gelibolu Yarımadası’nda orman yangını kontrol altına alındı

Gelibolu Yarımadası’nda orman yangını kontrol altına alındı
11:00 - Temmuz 7 2020 Salı

Söndürme çalışmalarını gece boyunca yöneten Bakan Pakdemirli, sabah açıklama yaptı.

Yangının 20 helikopter, 2 uçak, 118 parsel ve 510 personel ile müdahale edildiğine dikkat çeken Pakdemirli, “Yerleşmelerle ilgili risk ortadan kalktı. Can kaybı yok. Yerlerde gördüğümüz hasarlar var.

En önemlisi, bazı ağaçlarımızın yaban hayatını kaybedeceğini varsaymalıyız. Bu sabah itibariyle güneş 5.52’de doğuyor. Uçakla müdahaleye yarım saat önce başladık. Ateşli çalışma gece boyunca devam etti. Sonuç olarak, bu çalışmanın sonuçlarını daha da ileriye taşımak için uçakla müdahale devam etmiştir. Gün boyu 50 ila 70 kilometre rüzgarla mücadele ettik. Gece koşulları daha da ilerliyor ama sahada kuvvetli rüzgarı hissettik. Ne yazık ki, koşullar gece boyunca yuvarlak değildi. Geçtiğimiz yıl bu yıl yapılan karşılaştırmalara bakarsak, çok daha fazla yangın var ama daha az yanma alanımız var. “İstatistiksel olarak devam ediyor.”

450 hektarlık alanın şu ana kadar yangından etkilendiğini belirten Bakan Pakdemirli, “Kesin rakam belirlendikten sonra yangın tamamen söndürüldü. Kamuyu açıklıyoruz. Tarım arazilerinde hasar var. Hasarlı görünüyor.

Yangın hasarları, her zaman söylediğimiz tarım sigortaları kapsamında da ödenmektedir. Bölgede yüzde 10 ila 20 arasında tarsim kaplaması var. Yapışma hızı var. Ne yazık ki, felaket geldikten sonra pişman oluyoruz. Ama çiftçimizi uyaralım. Valilik zarar değerlendirmesi yapar. Bu köyler orman köyü olduğu için köylülerimize tarımsal zararlarını bir dereceye kadar karşılamak için belli miktarda fon tahsis edeceğiz.

Bunu her seferinde söylüyoruz. Yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı. Yangın patlak verdiğinde, cansiperhane bu konuda savaşıyor. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bir ağaç daha yanmamalı. Vatandaşlarımızdan çok daha duyarlı olmalarını istiyoruz. İtfaiyenin ilk unsuru erken müdahale etmektir. 750 kule, insansız kuleler, insansız hava araçlarıyla ormanları izliyoruz. Vatandaşlarımızın gördükleri yangınları her yere iletmeleri son derece önemlidir. Buradaki ateşimiz bu saat itibariyle kontrol altında. Soğutma faaliyetleri devam etmektedir. Şimdi soğutma faaliyetlerine başladık. Soğutma birkaç gün daha devam edebilir “dedi.

Bakan Pakdemirli, insansız hava araçlarının ve insansız hava araçlarının yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin insansız hava araçlarının yangınla mücadelede itfaiyecilik için kullanıldığını da sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi