Gebze Gezi Rehberi, Gebze’de nereler ziyaret edilmeli?

Gebze Gezi Rehberi, Gebze’de nereler ziyaret edilmeli?
02:06 - Nisan 26 2020 Pazar

Gebze ,Kocaeli’nin  en büyük ilçelerinden olup; sanayi alanında gelişmişliği ve sağladığı istihdam bakımından  önde gelen iş hacimli , ekonominin büyüyen ve üretim iş hacmi sahalarındandır.Sanayisi olduğu kadar turist çevreleri tarafından da  ilgiyle takip edilen kent, Gebze gezi rehberi eşliğinde tam bir kültür mozaiği  seyri görüntüsü sunmaktadır.Modern görüntüsü yanı sıra tarihi olarak ta kültür coğrafyası çeşitliliğini gözler önüne sermiştir.,

İlk yerleşim tarihi MÖ 7’nci yüzyıla dayanır. Asya ve Avrupa arasında bir geçiş bölgesi olan kent, Frig uygarlığının da geçiş ve Anadolu’ya göç etmesinde etkin rol oynamış bu serüvene ortak olmuştur. Milattan önce 280 yılında kentte, Dakibyza ve Libyssa kentleri kurulmuştur. Bitinya kralı 1. Nicomedes zamanında kurulan bu kentler oluşum safhasında tarihi dokusu ile ilkleri yaşatmıştır.

Ünlü komutan Kartacalı Hannibal bu kentlere irtica etmiş, mezarı ise TÜBİTAK yerleşkesi içinde yer almıştır. Günümüzde Gebze tarihi ve konumu itibari ile yarattığı bu önemli şahsiyetler ışığında kentin tarihi özelliklerine çeşitlilik katmışlardır.

Gebze popüler alanları gezi rehberi uğrak alanları şunlardır:

  • Çoban Mustafa Paşa Külliyesi
  • Eski hisar Kalesi
  • Hannibal Mezarı
  • Ballıkaya Tabiat Parkı
  • Sultan Orhan Cami
  • İlyas Bey Cami
  • Osman Hamdi Bey Müze Evi gibi tarihi kalıntılara ve kültürel hazine niteliğindeki bulgularla kent sakinlerini ve yurt içi yurt dışı birçok toplum yapı ve kimliğini misafir eden Gebze gezi rehberi eşliğinde, tarihi bir tünele yolculuk safhası ritüeli süreçlerin kültür ve sanat varlığını temsil etmektedir.

Müzeler, vadiler yeşiller cenneti Gebze ve gezilecek kültür ve doğa zenginliği çeşitliliği ile adeta tabiatın renklerini andırmakta, turizm ağı ve ülke ekonomisine katkısı bakımından ileri gelen kentlerin en başında gelmektedir. Oluşumları itibariyle külliye ve dini mimari, yapıları; cami, han, tabhane, paşa odaları, imaret, medrese, kütüphane, hamam, türbe, kervansaray, şadırvan tekke gibi mimari yapıların bir bütününü oluşturmaktadır. İmparatorluk geleneğinden günümüze taşınan bu mimari zenginlikler, doğa, tarih, sanat ve renklilik bakımından din ve hoşgörünün mihenk taşları olmayı başaran bir teşkilatın Osmanlı’nın adeta tohumlarıdır. Ekonomik yelpazesi ve piyasalara kattığı iiş gücü potansiyeli sanayi hacmi ile göz dolduran Gebze hizmet ve tüketim erbabı için vazgeçilmez bir yerdedir. Ülke sanayi ve işgücü seviyesi giderek yükselen bir sanayi şehri olma yolunda hızlı adımlarla koşmaktadır. Ülke ekonomisine sıcak para akımı sağlayan madencilik ve ulaşım hacminin en iyi ve verimli ölçekte kullanmayı başaran Marmara Bölgesi gelişmişliği ile Gebze İstanbul’a katkı sağlayan, şanına değer katan gelişmişlik havuzu giderek derinleşen bir ilçedir. Gebze sadece sanayi kolları içinde değil ihracat payları ve hizmet noktasında tarım ürünlerini işleyen makine gücü ile de iş istihdam dengesini yakalamakta, gezi rehberi ve ekonomist rehberlerince Pazar gücü katkıları yadsınamaz büyüklükteki sanayi ve turizm kenti unvanını hak etmiştir. Gezi rehberi atmosferi şehrin tüm kazanımlarını içine alan bir süreci kapsar. Ekonomi, sosyal yapı, mimari, din unsuru ve kültürel mozaik bir bütünün temel taşlarıdır. Gebze gezi rehberi tüm değerleri içine alan adeta bir zaman makinesinin tanığı ve sözcüsüdür.

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi