Gazete ve İnternet Haberleri arasındaki fark nedir?

Gazete ve İnternet Haberleri arasındaki fark nedir?
13:24 - Mayıs 26 2020 Salı

Gazetelerde yayınlanan haberler ile internet sitelerinde yer alan haberlerin arasındaki temel ayrım internette sadece gazetelerin değil aynı zaman haber verme iddiası ile ortaya çıkmış olan ancak gazete kökenli olamayan sitelerin de olmasından kaynaklanır. Gazete ve internet haberleri aynı şekilde haber kabul edilse de bakıldığında insanların gazete haberlerine veya gazetelerin internet sitelerindeki haberlere daha çok güvendiği bilinmektedir.

Bunun sebebi esas olarak gazete haberlerinin muhabirler ve gazetelerin haber kaynakları aracılığı ile saplanan haberler olmasından kaynaklanır. Diğer yandan gazete haberlerinin haber elde etme maliyetleri internet haberlerine göre çok daha yüksektir. İnternet haberleri genellikle masa başı diye adlandırılan şekilde ve çoğunlukla internet kaynaklarında veya diğer gazetelerden elde edilir. Bu sebeple internet haberlerini yapmanın maliyeti çok düşüktür.

Gazete Haberleri Mi İnternet Haberleri Mi Daha Güvenilirdir?

Gazete haberleri veya internet haberlerinden hangisinin daha güvenilir olduğu konusu genellikle gazete haberleri lehinedir. Genellikle insanlar gazete haberlerini daha güvenli bulur. Özellikle gazetelerde insanların yollardır güvendiği ve dürüstlüğü toplum tarafından bilinen habercilerin ve gazetecilerin yer alması insanların gazete haberlerine daha çok itimat etmesini sağlar.

Ancak günümüzde birçok ülkede gazeteler kadar güvenilir ve itibar gören haber siteleri de söz konusudur. Bazı ülkelerde faaliyet gösteren haber siteleri dürüst ve tarafsız haberleri ve özgür gazetecilik anlayışı çizgisinde ilerlemeleri sebebi ile insanların güvenini kazanmış ve zaman için birçok gazeteye göre daha fazla güven duyulur hale gelmiştir.

Gazete veya internet haberlerine duyulan güven ile alakalı olarak genellikle toplumda bilinçli insanlar haber kaynağının aşağıdaki özelliklerine bakarlar:

  • Haber sitesi güvenilir ve ahlaklı gazeteciler ile çalışıyor mu?
  • Haber sitesi sadece hükümet tarafında mı yayın yapıyor yoksa her siyasi görüşe eşit mesafede mi?
  • Haber sitesi propaganda amaçlı hükümet öven yayınlar yapıyor mu?
  • Haber sitesi kaynağı belli olmayan ve sadece karalama amaçlı haberler yapıyor mu?
  • Haber sitesi yalan haber yapıyor veya yayıyor mu?

Gazete Haberlerinin Üstün Yanları Nelerdir?

Gazetelerde çıkan haberlerin güçlü yanı özellikle gazete eskiden beri bilinen ve güvenilir bir gazete ise halkın bu gazeteye güven duyması ve takip etmesidir. Gazete ve internet haberleri karşılaştırıldığında gazetelere olan talep daha düşük görülse de gazete haber sitelerinin daha çok okunduğu bilinir.

Diğer yandan gazetelerin satışında özellikle halkın alışkanlıkları son derece önemlidir. Bilhassa orta yaş ve üstü kişiler yıllardır her gün aldığı gazeteleri ısrarla alıp takip etmeye devam etmektedir.

İnternet Haberlerinin Üstün Yanları Nedir?

İnternette bir haber yayınlamanın avantajı anında çok sayıda okuyucuya ulaşmaktır. Özellikle içinde bulunduğumuz teknoloji çağında insanların çoğunluğu alışverişten haber okumaya kadar her şeyi ellerindeki akıllı telefonlardan yapmaktadır. Bu sebeple haberlerin hem internet hem de sosyal medya üzerinde yayınlanması bir zorunluluktur.

Gazete Haberleri Mi İnternet Haberleri Mi Daha Çok Okunur?

Gazete haberleri veya internet haberlerinin okunma oranlarına bakınca gün geçtikçe basılı gazetelerin okunma oralarının düştüğü ancak internet haberlerinin okunma oranlarının artığı görülmektedir. Gazete ve internet haberleri arasındaki en büyük fark insanlara haberlerin ulaşma hızıdır. Artık insanlar internet üzerinden haberleri takip etmekte ve haberleri hızlı tüketmektedir.

Zaten bu nedenle her gazetenin artık etki olarak haber yayınladığı bir internet sitesi ve ayrıca sosyal medya hesapları vardır. Artık gazeteler okuyucuları ile daha interaktif ortamlarda ve etkileşim içinde haberlerini yapmaktadır. Sanal ortamda var olmayan gazetelerinde hayatta kalma şansı yoktur.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi