Gaz böyle çıkacak

Gaz böyle çıkacak
06:00 - Ağustos 23 2020 Pazar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 320 milyar metreküp dev doğalgaz keşfini açıklamasının ardından, doğalgazın karaya ulaştırılması için başlatılan çalışmaların detayları da ortaya çıkıyor. Doğalgazın denizaltından kıyıya taşınması için yaklaşık 175-200 kilometre boru hattı döşenmesi planlanırken, boruların çıkış noktasının en yakın sahil olan Zonguldak olacağı hesaplanıyor.

HARİTA YAPILACAK DENİZ ZEMİNİ

Çalışmalar kapsamında süreç adım adım ilerleyecek. Uzmanlara göre, Karadeniz’in 2.100 metre derinliğe ulaşabilen çanak şeklindeki yapısının hem kule hem de platform kurulumlarını ve boru hattı yapımını nasıl etkileyeceğini hesaplamak için deniz tabanı haritası hazırlanacak. Aynı zamanda gazın keşfedildiği Sakarya Gaz Sahası (Tuna-1 Mevkii) çevresinde tespit kuyuları açılacak ve yeni bir rezerv alanı olup olmadığı belirlenecektir. Çalışmalar sonrasında gazın bulunduğu alanın kapasitesi ve büyüklüğüne göre kule ve platform kurulumlarının hesaplanması beklenmektedir.

PLATFORMLAR TPAO’YU KURABİLİR

Off-shore (offshore) doğal gaz platformu, 2006 yılından bu yana Türkiye Petrolleri’nde noktayı kurmak için atılan bir dizi adım (TPAO), Karadeniz’de doğal gazla faaliyet gösterecek. TPAO’nun çeşitli boyutlarda açık deniz platformları kurduğu uzun zamandır bilinmektedir. Bu noktada bölgede kurulacak kule ve platformların yerel imkanlarla inşa edilmesi öngörülüyor. Enerji uzmanları, bölgenin derinliği göz önüne alındığında, buradaki bazı operasyonlar için yabancı bir müteahhit ile işbirliği yapılmasının mümkün olduğunu belirtiyor.

DOĞAL GAZ ÇIKARILAMAZ VE DOĞRUDAN BORUYA BASILAMAZ

Doğalgaz yeraltından çıkarıldığında, içerisindeki kükürt ve su gibi maddeler boruları aşındırdığı için çıkarılan doğalgaz doğrudan borulara verilemez. Bu nedenle denizde doğal gazın maddelerinden arındırılması için bir doğal gaz işleme merkezinin kurulması gerekecektir. Yani kule ve platform inşaatlarından sonra iş bitmeyecek. Doğalgazın borulara verilebilmesi için arıtma tesisi yapılacaktır.

‘J TİPİ’ GEMİLER BORU TABAKASINI YAPABİLİR

Öte yandan, Türkiye kıyılarına döşenecek bir boru hattının kaldırılması için yapılan keşif. Uzmanlar bu boru hattının Zonguldak kıyılarına götürülmesini beklerken 175-200 kilometre denizin altına döşenmesi gerekeceği tahmin ediliyor. Türkiye’de denizden boru döşenmesinin karada biraz daha kolay olduğunu belirterek, bunun yapılması için yerli bir gemi olduğu öğrenildi. Karadeniz’in 2.100 metre derinliğe sahip olduğu düşünülürse, bu noktada hizmet verebilecek gemi “J tipi” denilen büyük döşeme gemileri ile yapılabilir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de boru hattının döşenmesi için uluslararası ihale yapılabileceğini açıkladı.

ORUÇ REİS ADAYI SEKİZ BİN KARE KM

Ayrıca Karadeniz’de 250 kilometre karede gazın etrafında 8.000 kilometre karelik alanda sismik taramalar yapılması bekleniyor. Sismik tarama için en büyük aday, Doğu Akdeniz’de süresi dolacak olan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi. Oruç Reis’in Navtex duyurusu bugün sona erecek (23 Ağustos). Türkiye’nin diğer araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın 18 Eylül’de sona erdiği bölgedeki görev süresi.

BEŞ İLDE TPAO’YA VERİLEN ARAMA LİSANSI

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO), beş şehirde dört adet petrol arama ruhsatı verilmiştir. Buna göre TPAO’ya Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin ve Adıyaman’da bir kısmı birden fazla il sınırları içinde yer alan dört sahada petrol arama ruhsatı verilmiştir. Yüz ölçüleri 29 bin 634 hektardan 61 bin 55 hektara kadar değişen tarlalar için verilen ruhsatlar 5 yıl süreyle geçerli olacak.

BAKAN DÖNMEZ: EKONOMİK FİYATTA OLACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’deki keşifle ithalatta ciddi düşüş beklediklerini söyledi. Bakan Sultan Mehmed Dönmez’in türbesini ziyaret ettikten sonra önemli açıklamada “Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefliyor. Bu keşif bizim bu yolda en büyük araçlarımızdan biri olacak. Hazine ve Maliye Bakanımız da Olumlu yöne en büyük katkıyı sağlayacak unsurlardan biri de cari açığın azalmasıdır. Bu keşifle ithalatımızda ciddi bir düşüş bekliyoruz ”dedi. Söz veren Bakan Dönmez, “Şimdi önümüzde 6.000 kilometrekarelik bir alan daha var.” Hızlı bir şekilde planlayarak sismik bir çalışma başlatacağız. ”Bakanlar Dönmez, şöyle konuştu: Ulusal ve uluslararası oyuncularda rekabet edecek kaynaklar Türkiye’ye açık ve rekabetçi doğalgaz, ertesi gün çok daha ekonomik fiyatla özellikle Türkiye vatandaşı olmanın, bu tip kullanabilecekleri bir yapıya sahiptir. Sadece doğalgaz ve elektrik ticareti açısından değil Türkiye’de, özellikle Güneydoğu Avrupa’da gerçekleşecek, davanın merkez üssüne getirmeyi hedefliyoruz. Azerbaycan’dan Türkiye’ye doğalgaz sadece İran’dan geliyor, Rusya’dan değil. Belki Doğu Akdeniz’de keşif olacak. Bu kadar gazın geldiği yerde rekabet olmaması mümkün değil. Rekabet her zaman tüketicinin yanındadır. Malların bol olduğu yerlerde fiyatların kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz. Her halükarda bugün ürettiğimiz gazın ithal edeceğimiz gazdan daha ekonomik olacağını söyleyebiliriz. Vatandaşlarımız bu konuda çok sevinçli.

SONRA YAĞ VAR

Jeoloji Mühendisi Prof.Dr.Osman Bektaş, petrolün Türkiye’nin doğalgaz sahalarının derinliklerinde de bulunabileceğini söyledi. Türkiye’nin Romanya’daki doğalgaz sahalarının Neptun gaz / petrol sahalarının güney sınırında yer aldığını hatırlatan Bektaş “Jeolojik olarak Karadeniz havzasının doğuya doğru devam ettiği görüşünden dolayı Hazar petrol havzası petrol sahaları, uluslararası şirketler ve TPAO, Karadeniz olumlu sonuçlar aldı. Petrol şirketleri sondaj maliyeti ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle Karadeniz’den çekildi. Ancak Türkiye bu konudan Karadeniz’den asla vazgeçmedi “dedi.

TÜRKİYE’YE ETKİSİ OLAN KONVERTER

İskoçya’nın merkezinde bulunan araştırma ve danışmanlık firması Wood Mackenzie tarafından, Sakarya’da bulunan Karadeniz doğalgaz rezervlerinin geliştirilmesi durumunda Türkiye’de Gaz Sahaları için keşfedilen doğalgaz rezervlerinin “dönüştürücü” olacağı belirtildi. Analist Thomas Purdie’nin görüşüne şirketten yapılan açıklamada, 320 milyar metreküp rakamı Türkiye’nin en büyük açık çağrı keşfi ve 2020’nin en büyük küresel keşiflerden biri olduğunu kaydetti.

TL İSTİKRAR KAZANACAK

İsveç’in en büyük bankaları Ekonomik Strateji Başkanı Sebum Per Hammarlund, Türkiye adına Karadeniz’de doğalgaz bulmanın olumlu bir durum olduğunu belirterek, ” Türkiye’nin uzun vadede borçlanma ihtiyacı azalacak, Türk lirası istikrar kazanacak. ”

İSTİHDAMA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

Türkiye Petrol, Kimya ve Kauçuk İşçileri Sendikası (Petrol-İş) Başkanı Süleyman Akyüz: Bu ülkenin vatandaşı olarak mutlu değil imkansız. Rezervi bulmak, ülke halkı ve sanayisi için bir moral olacaktır. 2023 yılına kadar istihdama, üretime ve döviz girdi ve çıktılarına yansıması olacağını düşünüyoruz. 320 milyar metreküplük bir üretim alanı açmak ve bunu diğer hatlarımıza getirmek; çıkarma, çeviri ve nakliye sırasında çok fazla istihdam sağlayacaktır. Planın ne olduğunu bilmiyorum, ancak mevcut istihdamın iki katına veya daha fazlasına çıkacağını düşünüyorum. Cevdet Fırat Aydoğmuş ANKARA

TÜRKİYE’NİN EL PAZARLIKTA GÜÇLENDİRİLDİ

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Araştırma Direktörü Bora Şekip Güray: Karadeniz’de keşfedilen doğal gaz rezervi, enerji sektörünün güvenli, rekabetçi ve sürdürülebilir büyümesine önemli katkı sağlayacak. Önümüzdeki birkaç yıl keşif, Türkiye’nin gaz ithalatı müzakerelerinde elini güçlendirecek

FITCH’TA DAHA AZ

Türkiye, uluslararası derecelendirme kuruluşlarında hazımsızlık müjdesi yaptı. Fitch Ratings müjdesini açıklamasının ardından Türkiye’nin kredi notu “BB-” yi teyit ederken, not görünümünü “durağan” dan “negatif” e çevirdi. Fitch Ratings’in zamanlamasına dikkat çeken AK Parti Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli, “Bunu neden şimdi yapıyor? Nedeni çok basit: Doğalgaz rezervlerinin keşfinin açıklanması çok olumlu bir hava yarattı. Bu olumlu atmosferin ekonomi ile ilgili beklentilere de yansıması kaçınılmaz. Ekonomik beklentilerin toparlanmasını durdurmaya çalışıyorlar. İlahiler dinliyorlar ”dedi.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi