Fransız yayını France Inter: ‘Türkiye, Fransa, Libya oyunu kırdı’

Fransız yayını France Inter: ‘Türkiye, Fransa, Libya oyunu kırdı’
13:00 - Temmuz 2 2020 Perşembe

Türkiye’yi Libya’da eleştiren “Fransa’nın belirsizliği, Türkiye ile ilişkilerin bozulmasından ağır basar” raporunda Fransa’nın Libya’da belirsiz bir oyun oynadığı belirtildi. BM ve Fransa’nın Haft tarafından tanınan makalenin, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’da Türkiye’nin desteklediği meşru hükümeti destekleyen Trablus’un gücünde önemli ölçüde gerilediği ifade edildi. Püskürtülen alanların arkasında toplu mezarlar bırakan Hafter’ın beklendiği kadar güçlü olmadığı anlaşıldı ve Fransa’nın Libya’da yaratılmasına yardım ettiği bir tuzağa sıkıştığına dikkat çekildi.

“Fransa belirsiz bir duruş sergiliyor”

Makalede Fransa’nın Libya hakkında belirsiz bir duruş benimsediği belirtildi, “Bu nedenle Fransa’nın giderek daha şiddetli eleştirisinin elindeki Türkiye’nin kozuna cevap verecek. En önemlisi, Fransa Hafter’ın diğer taraftarları, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya ”.

“Türkiye’nin ortaya çıkışı Fransız stratejisine aykırı”

Makalede, “Fransa, 2017’den itibaren kendi arabuluculuğunu kurmaya çalışırken, diğer yandan Hafter’ın askeri manevralarını teşvik ederek biraz fazla oynamaya çalıştı. Türkiye’de büyük tesislerin ortaya çıkması, durumun Fransızlara karşı stratejisini değiştirdi “değerlendirmesi yapıldı.

“Fransa’nın müttefikleri Türkiye ve düşman dostları”

“Paris’in Fransız silah endüstrisinin Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır ve Erdoğan hükümeti ile Trablus da dahil olmak üzere bu ülkelerle fiili ittifakı olan iki müşterisi, Türkiye’nin ‘dostlarının düşmanları. Paris, Türkiye üzerindeki baskıyı artırıyor Ankara ile düşman olma riskini alıyor “dedi.

Bu yazıda, Fransa’yı Türkiye’ye sallamak yerine parmaklarının yerini netleştirme ihtiyacını vurguladı.

Derya Yetim

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi