Fransız Millet Meclisi’nden skandallı ‘Karabağ’ kararı

Fransız Millet Meclisi’nden skandallı ‘Karabağ’ kararı
23:12 - Aralık 3 2020 Perşembe

Fransa’dan Karabağ konusunda skandal bir karar alındı. Fransız Ulusal Meclisi, Karabağ’ın bağımsızlığını tanıyan danışma kararını onayladı. 10 gün önce Fransız Senatosunun tanıma kararının ardından Millet Meclisi de benzer bir adım attı. Toplam 577 milletvekilinin yer aldığı Millet Meclisinde 188 milletvekili “evet”, 3 “hayır” oyu ve 16 çekimser oy verdi. Oylamaya 370 milletvekili katılmadı. Oylamada hükümet partisi, Yürüyen Cumhuriyet (LREM) Partisi Milletvekili Jean-Jacques Bridey, Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Jean-Luc Reitzer ve Sosyalist grup Jerome Lambert üç ret oyu kullandı.

Cumhuriyetçiler Partisi’nin (LR) sunduğu karar, Karabağ’ın bağımsızlığının tanınması için bir tavsiye niteliğindedir. Karar ayrıca, Avrupa’daki diğer Fransa üyeleriyle istişare halinde, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine aday olup olmadığını yeniden gözden geçirmeyi talep ediyor. Kararın LR partisinin “Ermeni halkını, Doğu ve Avrupalı Hıristiyan topluluklarını koruma” girişimi ile sunduğu öğrenildi. Bu kararla Fransız Meclisi, Karabağ’ın bağımsızlığını talep eden dünyadaki tek meclis oldu.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, “Ermenistan’ın bile” Karabağ’ı bağımsız bir devlet olarak tanımadığını belirterek, bu karara tamamen karşı olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian, “Karabağ’ın bağımsızlığını tanımak, Minsk Grubu Eşbaşkanlığından vazgeçmektir” dedi.

Cumhuriyetçi Parti milletvekili Guy Tessierc, Ermenistan’ın Fransa’nın bir parçası olduğunu savundu ve “Ermenileri terk edemeyiz” dedi.

Özlem Kaplan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi