Fransız L’Opinion gazetesi: ‘Macron, Erdoğan’la ve Doğu Akdeniz’de gerilimi azaltmalı’

Fransız L’Opinion gazetesi: ‘Macron, Erdoğan’la ve Doğu Akdeniz’de gerilimi azaltmalı’
00:12 - Eylül 16 2020 Çarşamba

Fransız L’Opinion askeri stratejisti ve uluslararası Merchet yazarı Jean Dominique, Doğu Akdeniz ve Fransa’da Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilimin yerini aldı. Merchet, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne karşı Fransa’nın bölgedeki gerginliği azaltma desteğini eleştirdi ve Erdoğan’ın gerginliği azaltması gerektiğini söyledi.

Birinci Dünya Savaşı’nı istemeyerek de olsa birbirlerine “dayanışma” teklif ediyorlar ve savaşa sürüklenmeleri gereken desteği Clark’ın Merchet adlı kitabını anımsatan Christopher kitabında tartışılan “Uyurgezerler” adlı kitabında tartıştılar, ancak davaya gelmedi ama huzursuzluk yarattığını söyledi. Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerginlik.

İki ülke arasındaki anlaşmazlığın yeni olmadığını ve geçmişe dayandığını belirten Merchet, gerginliği tırmandırmak yerine ülkelerin “gerekirse” zorla müzakere masasına yerleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Merchet, “Maalesef Fransa arabuluculuk yerine Yunan tarafında olmayı seçti” dedi.

Meselenin Doğu Akdeniz’deki gerilimi azaltmak için harekete geçmek olduğunun altını çizen Merchet, bunun Avrupa Birliği ve NATO’daki birçok ülkenin arzusu olduğunun altını çizdi.

Merchet, Fransa’nın Yunan hükümeti ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin peşine düşmemesi gerektiğini belirtti. Macron’un Yunanistan’ı meşru bir şekilde güvence altına aldıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerginliği gidermesi gerektiğini belirtti.

Özlem Kaplan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi