Fırat Haber Ajansı

Fırat Haber Ajansı
16:42 - Mayıs 25 2020 Pazartesi

Kürt kökenli haber ajansları arasında yer alan Fırat Haber Ajansı’nın merkezi ve yayın yeri Hollanda’dır. Fırat Haber Ajansı www.anfnews.com sitesinden yayın yapmaktadır. Kürtçe, İngilizce, Almanca, Rusça, Farsça, Felemenkçe ve Türkçe dillerinde yayın yapmaktadır. Terör örgütü PKK ve PYD lehinde yayınları ve bu örgütlere yakınlığı ile bilinen Fırat Haber Ajansı’nın Türkiye’de yayın yapması yasaklanmıştır.

Fırat Haber Ajansı’nın Türkiye’de dolaylı yayın yaptığı internet sitesi ise www.demokrathaber.org domaini ile yayın yapmaktadır. Fırat Haber Ajansı’nın bu kanal aracılığı ile yayınladığı haber başlıkları şu şekildedir:

  • Güncel haberler,
  • Siyaset haberleri,
  • Dünya haberleri,
  • Ekonomi ve iş dünyası haberleri,
  • Bilim ve çevre konulu haberler,
  • Eğitim konusunda yapılan haberler,
  • Medya haberleri,
  • Çalışma hayatı konulu haberler,
  • Sağlık haberleri,
  • Spor haberleri.

Ajansın haberleri genellikle Türkiye, Irak ve Suriye gibi ülkeler ekseninde meydana gelen bölgesel haberler ve Kürt kimliği ile alakalı sorunlara dayalı haberlerdir. Fırat Haber Ajansı’nın Türkiye ile bağlantılı haberleri genellikle PKK ve PYD terör örgütü eksenli haberler olup birçok çevrede taraflı haberler olarak kabul edilmektedir.

Fırat Haber Ajansı Hangi Kuruma Bağlıdır?

Fırat Haber Ajansı’nın sahibi PKK destekli ve Avrupa’da kurulu bir fondur. Fırat Haber Ajansı’nın yöneticisi Amximi Azadi 2016 yılında 2016 yılında Türkiye’nin talep etmesi üzerine yapılan operasyonda Belçika’da yakanmış ve Türkiye’ye teslim edilmiştir. ŞU an cezaevindedir. Ancak ajans faaliyetlerine Avrupa’daki PKK yandaşlarının desteği ile beslenen fonlar aracılığı ile devam etmektedir.

Fırat Haber Ajansı’nın bağlı olduğu bir şirket veya fonun yasal olarak kağıt üzerinde olmamasının bir nedeni de bu şirket veya fon sahiplerinin Türkiye başta olmak üzere farklı ülkelerde yaptırıma uğramaktan çekinmeleridir.

Fırat Haber Ajansı Nasıl Kuruldu?

Fırat Haber Ajansı’nın kuruşu 2005 yılına denk gelmektedir. Fırat Haber Ajansı Hollanda’da bağımsız bir haber ajansı olarak kurulmuştur. Ancak kuruluş aşamasındaki tüm desteği başta Avrupa olmak üzere PKK destekli fonlardan almıştır.

Fırat Haber Ajansı’nın kurulduğu yıllarda Türkiye’de AB ile ilişkilerdeki ılımlı havayı fırsat bilen ajans kurucuları faaliyetlerini hem Avrupa’da hem de Türkiye’de hızlandırmış ve ciddi şekilde örgüt propagandası yapmışlardır. Diğer yandan Fırat Haber Ajansı her zaman Türkiye veya Irak gibi ülkeler merkezli değil Avrupa merkezli kalmaya özen göstermiştir. Bunun en büyük sebebi ise Türkiye eksenli yayın yapsa bile Türkiye’deki kanunlara öncellikli olarak bağlı kalmamak olmuştur.

Fırat Haber Ajansı’nın Ofisleri

Fırat Haber Ajansı’nın bölge ofisleri Avrupa genelinde Hollanda, Belçika, Fransa ve Almanya’da yer almaktadır. Fırat Haber Ajansı dünya genelinde akreditie bir ajans değildir. Bu sebeple resmi bölge ofisleri yoktur. Ancak Türkiye dahil birçok ülkede gayri resmi olarak faaliyet göstermektedir.

Fırat Haber Ajansı Türkiye’de 2009 yılında resmi olarak kapatılmıştır. Aynı tarihte mahkeme kararı ile www.firatnews.com haber sitesine erişim de kaldırılmıştır. Diğer yandan 2013 yılında yine mahkeme kararı ile Fırat Haber Ajansı’nın twitter hesaplarına erişim de kısıtlanmıştır.

Ajansın Türkiye’deki faaliyetleri yasaklıdır ve yasadışı olarak kabul edilmektedir. Diğer yandan terör örgütüne bağlı ajans farklı haber siteleri ve kanallar aracılı ile faaliyetlerine devam etmektedir. Ajansın özellikle PKK’nın sözde üst düzey yönetimi ile veya zaman zaman dağ kadroları ile ilgili yaptığı propaganda amaçlı haberler yurt dışı haber sitelerinde de yer bulmaktadır. Özellikle ABD destekli İŞİD operasyonlarında Amerika’nın PKK ve PYD’ye verdiği destek neticesinde Fırat Haber Ajansı’nın yapmış olduğu haberler uluslararası kamuoyunda daha fazla yer bulmaya başlamıştır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi