Fatih ve Yavuz’dan sonra Kanuni de Akdeniz’e açılmaya hazırlanıyor

Fatih ve Yavuz’dan sonra Kanuni de Akdeniz’e açılmaya hazırlanıyor
10:00 - Ağustos 17 2020 Pazartesi

NATO Limanı bakımı, yasal sürecin güncellenmesi ve iyileştirilmesi, Türkiye’nin yasanın sonuna kadar arama yapması gerektiğini belirten tatilcilerle gurur duymasıyla başladı. Muhteşem’i görerek dokunan tatilciler, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm dünyada olduğu gibi boyun büküldükten sonra son bin yılda da boyun eğeceklerini bilmeleri gerektiğini söyledi.

2012 yılında Güney Kore’de üretimi tamamlanan sondaj gemisinin ardından Türkiye’ye getirilen ‘Muhteşem’ adı verildi.

Toplam 11.400 metre derinliğe ve 3.000 metre sondaj kapasitesine sahip Kanuni gemisi, 2015 yılına kadar Brezilya’daki enerji şirketi Petrobras tarafından kullanıldı. Kanuni, altıncı nesil ultra açık deniz sondaj gemisi olarak da biliniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 35 Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) virüsü ile Türkiye’ye gelen yasal koroya personel (Covidien-19) önlemleri çerçevesinde giriş ve çıkış yasağı, Covidien-19 sonrası geminin bakımı Önlemlerde yer alan süreçlerin tamamlanması güncelleme ve geliştirme sürecinin başlayacağını duyurdu.

Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama ve sondaj faaliyetlerini daha güçlü bir şekilde sürdürmek için 31 Ocak’ta üçüncü sondaj gemisinin devralındığını ve TPAO envanterine kaydedildiğini belirtti. Yakında başlayacağını duyurdu.

Tatiline İncekum’da devam eden Tatilci Hayrettin Yılmaz, “Akdeniz’de büyük bir petrol yatağı olduğu için dünya artık saklamıyor. Türkiye’de belli bir güç elde edene kadar beklemişti. Türkiye, petrolün gücünün bize, şimdi de Akdeniz’deki gemilerimize ait olduğunu gören bu zenginliği ortadan kaldırmak için tüm gücüyle hareket ediyor. Türkiye artık Türkiye’nin güçlenmesini istemeyen bir düşman ülke olmaktan çıkıp Türkiye’nin güçlenmesi önünde duramadı. Hukuka aykırı hareket ederek uluslararası hukuku ihlal ederek bir başka illegal yolu da Türkiye’nin gücünü kesmeye çalışmaktır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin bin yıllık tarihi olarak, boyun eğdikten sonra tüm dünyanın boyun eğeceğini bilmesi gerekiyor “dedi.

Bir gün arkadaşlarıyla birlikte denize gelen Mehmet Can Ak, “Karasularımızda ve karamızda yapmamız gereken tüm teknolojik aramalarda Devletimize tam desteğimiz var. Bu konuda sorun yaşamayalım, haklarımızı savunalım. Kıbrıs nasıl genç vatanımızsa, Rumlar da arıyor, bu bizim en doğal hakkımız. Devam etmeli ve bunu yapmalıyız. Kanuni’nin güzel teknolojisiyle gurur duyuyoruz ”dedi.

Bir diğer tatilci Levent Yön, “Buz, oyunlarını bozdu. Bizi kıyılarımızdan çıkarmak istemiyorlar. Bizim izinle dolaşmamızı istiyorlar. Ama onları görmezden gelmeyeceğiz. Şimdi sıra bizde, sonuna kadar gerideyiz. Bu kaynakları da kullanacağız. Kanunla gurur duyuyorum. Atalarımızı unutmadık ”dedi.

Murat Sengi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi