Fars Haber Ajansı

Fars Haber Ajansı
14:28 - Haziran 10 2020 Çarşamba

İran’ın bağımsız haber ajansı olan Fars Haber Ajansı 2003 yılında kurulmuştur. Kurucusu Saeed Najar Nobari adlı İran’lı gazetecidir. Fars Haber Ajansı kuruluşundan bu yana İran devlet politikasını teşvik etmede ve rejimin rakiplerine karşı psikolojik savaş yürütmede kilit bir rol oynadı.

İran Haber Ajansı internet sitesinden de hizmet vermektedir. Web sitesi Farsça, İngilizce, Arapça yanında Türkçe dilinde de hizmet verir. İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun da haber ajansı konumunda olan Fars Haber Ajansı ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlar kapsamında Ocak 2020’de aynı yaptırımlara tabi olarak kabul edilmiştir ve bu nedenle Amerika’daki faaliyetleri sınırlandırılmıştır.

Fars Haber Ajansı genel olarak aşağıdaki ana başlıklarda haberler vermektedir:

  • Genel politika haberleri,
  • Dünya ve İran ekonomisi hakkında haberler,
  • Savunma,
  • Sosyal konular,
  • Spor haberleri,
  • İslami konular,
  • Bilim ve teknik konulu haberler.

Fars Haber Ajansı dünya genelindeki iş birliği içinde olduğu ajanslardan ve ayrıca kendi ofislerinden aldığı haberler ile geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmaktadır. Haberleri genelde hükümet ekseninde olan ajansın özellikle kapalı bir yapıya sahip İran hakkında güncel haberlere ulaşmak isteyen çok sayıda yabancı okuyucusu da vardır.

Fars Haber Ajansı her ne kadar bağımsız bir haber ajansı olsa da İran kanunları gereği yayınlarını belirlenen kriterlere uygun yapmak ve İran İslam Cumhuriyeti’nin belirlediği yayıncılık ilkelerine uygun davranmak zorundadır. Bununla beraber İran hakkında en geniş haber çeşitliliğine sahip haber ajansı konumundadır.

İran Haber Ajansı kendisini bir uluslararası ve bağımsız bir haber ajansı olarak tanımlamaktadır. Bu bağlamda sadece İran haberlerine değil eşit oranda dünya genelinde farklı konularda haberlere yer vermektedir.

Fars Haber Ajansı’nın Kuruluşu

Fars Haber Ajansı’nın ilk faaliyetine başladığı zaman 2002 yılına rastlar. 2002 yılında Saeed Najar tarafından İran’ın resmi haberlerini dünyaya duyurmak amacıyla kurulan ajansı kurucusu Saeed Najar 2003 yılında Mehdi Fazaeli ve Hassan Shirazi’ye satmıştır. Fars Haber Ajansı’nın ilk CEO’su olan Fazaeli, Fars’ı İran medyasında kilit bir oyuncu yapmıştır. Fazaeli yönetimindeki Fars Haber Ajansı Ahmedinejad’ın siyasi kariyerini başlatmak ve başkanlığı güvence altına almak için kritik bir rol oynamıştır.

Fars Haber Ajansı aslında her ne kadar İran propagandası yapmakla eleştirilse de İran hükümetinin ve devletinin icratlarının dünya geneline duyurulmasında en önemli haber ajansı olarak rol oynamaktadır. Dünya genelinde haber ajanslarının İran için genelde kısıtlı haber kaynağına sahip olması sebebiyle Fars Haber Ajansı bu ajansları da İran haberleri konusunda besleme de önemli bir role sahiptir.

Fars Haber Ajansı’nın Sahipliği Kimde?

Fars Haber Ajansı’nın şu anki sahipliği Mehdi Fazaeli’nin elindedir. Fars Haber Ajansı haber gelirlerinin yanında İran Devleti tarafından da desteklenen bir kurumdur. Bijan Moghadam, Fars Haber Ajansı’nın ilk editörlüğünü yapan kişidir. Moghadam, çeşitli ana akım medya kuruluşlarında önemli görevlerde bulunan tanınmış bir medya figürüdür. Fars News’i inşa eden ve yöneten neredeyse tüm kişiler İran Devrim Muhafızları üyesidir.

Fars Haber Ajansı’nın Nerelerde Ofisleri Var?

Fars Haber Ajansı’nın merkez ofisi İran’ın başkenti Tahran’dadır. Ajansın irtibat ofislerinin olduğu yerler ise aşağıdaki gibidir:

  • İstanbul irtibat ofisi,
  • Bağdat İrtibat ofisi,
  • Doha irtibat ofisi,
  • Moskova irtibat ofisi,
  • Berlin irtibat ofisi,
  • NewYork İrtibat ofisi,
  • Kahire irtibat ofisi.

İrtibat ofislerinin haricinde Fars Haber Ajansı Türkiye dahil birçok ülkedeki haber ajansları ile ortak çalışma da yürütmektedir. 2020 Ocak’ta ambargo kapsamında Amerikadaki faaliyetleri kısıtlanan ajansın Amerika ofisi pasif durumdadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi