Fahiş fiyat artışı yapan 208 firma para cezasına çarptırıldı!

Fahiş fiyat artışı yapan 208 firma para cezasına çarptırıldı!
12:00 - Kasım 11 2020 Çarşamba

Ticaret Bakanlığı, başta Türkiye’de gıda olmak üzere, vatandaşlardan gelen fahiş fiyat artışı başvuruları ve temel tüketim ürünlerinde yapılan artışlarla ilgili son şikayetler üzerine saha incelemeleri dahil. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi ile İç Ticaret Genel Müdürlükleri ve İl Ticaret Müdürlüklerinin koordinasyonunda, piyasalarda, pazar yerlerinde ve toptancılarda arz-talep dengesine uymayan fiyat artışlarının tespiti amacıyla 81 ilde denetimler gerçekleştirildi. Yapılan incelemeler sonucunda, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından incelenen firmalardan normal fiyat artışlarının üzerinde ürün tespit edilerek savunmaları alındı.

Haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen firmalara 10 bin TL’den 100 bin TL’ye, stoklama faaliyeti yapanlara 50 bin TL’den 500 bin TL’ye idari para cezası verildi,

Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda Adalet, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Ormancılık, TOBB ve TESK temsilcileri, üretici ve tüketici kuruluşları ve perakende sektörü temsilcilerinden oluşan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, Sonuncusu 15 Ekim olmak üzere bugüne kadar toplam 8 toplantı yapıldı. 33 ilde yaklaşık 1.500 firma, İl Ticaret Müdürlükleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından haksız fiyat artışları yönünden teftiş edilirken, bu incelemelere ilişkin raporlar da tarafımıza iletildi. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Sekreteryasını yürüten İç Ticaret Genel Müdürlüğü. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’nun kurulduğu 17 Nisan tarihinden itibaren İl Ticaret Müdürlükleri, İlan Kurulu, CİMER, e-Devlet ve Bakanlık internet sitesi üzerinden Kurula toplam 1.625 başvurunun yapıldığı belirtildi. Sebzeler ve meyveler, temel gıda ürünleri, cerrahi maskeler, el dezenfektanları vb. Fahiş fiyat artışı ile ilgili olarak Kurula sunulan şikayetlerin başında gelmektedir. Koruyucu sağlık ürünleri, çeşitli temizlik ve hijyen ürünleri için başvurular geldi. Öte yandan, Bakanlık tarafından toptan satış pazarlarında başlatılan denetimler kapsamında, sebze ve meyvelerdeki fiyat artışlarının tespiti amacıyla, devlete yaptıkları bildirimlerde alım ve satım fiyatları arasında aşırı farklılıklar tespit edilen firmalar Kayıt Sistemi (HKS) de onları savunması istendi.

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’ndan 208 şirkete 6,9 milyon lira para cezası

Gerek gelen şikayetler, gerekse Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından yapılan incelemeler kapsamında bugüne kadar 1.861 dosyaya karar verilmiştir. Kurul tarafından fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 208 şirkete toplam 6 milyon 870 bin TL idari para cezası verildi. İdari yaptırım kapsamındaki başvurulardan 166’sının toptan sebze ve meyvelere, 20’sinin temel gıda ürünleri ve diğer ürünlerle ilgili olduğu, 788 başvurunun inceleme ve savunma sürecinin devam ettiği kaydedildi.

Öte yandan ürün fiyatlarında yaşanan haksız artışlar ve Covid-19 salgını kapsamında Reklam Kurulu tarafından yapılan denetimler neticesinde 303 firma / şahsa toplam 13,3 milyon TL faiz uygulanmıştır. .

Bu yılın ilk 8 ayında Bakanlık İl Ticaret Müdürlükleri fiyat etiketi yönetmeliği kapsamında 16 bin 936 firmanın denetlendiğini açıklarken, aykırılığı tespit edilen 2 bin 997 ürün etiketine 1,2 milyon TL para cezası uygulandı. .

Hülya Keklik

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi