Fabrika testlerinin başlatıldığı yerli ve ulusal trenin ilk sürüşü Başkan tarafından yapılacak

Fabrika testlerinin başlatıldığı yerli ve ulusal trenin ilk sürüşü Başkan tarafından yapılacak
14:00 - Haziran 29 2020 Pazartesi

Türkiye Vagon Sanayii Anonim Şirketi (TÜVASAŞ), ulusal elektrikli tren setine ulaşmak için maksimum 160 kilometre hız üretti. 2013 yılında alınan kararla, ulusal elektrikli tren setleri üretmek üzere görevlendirilen TÜVASAŞ, yılda 240 alüminyum gövde aracı üretmeye hazır. 15 Haziran’da ulusal elektrikli tren setlerinin yapım aşamalarını inceleyen Ulaşım ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yerli ve ulusal sermayeyle üretilen Yüksek Hızlı Tren’in 30 Ağustos’ta pistlere ineceği müjdesini verdi.

TÜVASAŞ tesislerinde tasarımı ve üretimi tamamlanmış olan trenin yerel ve ulusal kaynaklarla yapılan fabrika testleri ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Mustafa Kara ve TÜVASAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. .. İlhan Kocaarslan, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.

Ağustos sonunda yol testleri yapılacak

Bakan Varank şunları söyledi: “Bugün gerçekten tarihi bir gün geçiriyoruz. Rahatsız edici günlere rağmen tüm önlemler alındı ve çalışmalara devam edildi. Bu çaba sayesinde bugün itibariyle fabrika testlerine başlıyoruz. Fabrika testlerinden sonra, Ağustos sonunda yol testleri başlatılacak. Şehirlerarası yolculuklar için tasarlanan tren yüzde 20 uygun maliyetle üretilebiliyor.

Ulaşılan yerel oranlar ve tedarikçilerle büyük bir sinerji sağlanmıştır. Trenin beyni olarak uygulayabileceğimiz kontrol sistemi ASELSAN ile gerçekleştirildi. Böylece ilk kez donanım, yazılım ve algoritma içeriğiyle yerli sanayimiz ile birlikte üretildi. İç döşeme ve aydınlatma sistemlerine kadar 30’dan fazla bileşen yerli şirketlerimiz tarafından tedarik edildi.

Prototip yüzde 60 yerellik oranına ulaştı, seri üretim ile bu oranı yüzde 80’e çıkarmak mümkündür. Raylı sistemlerde büyük bir potansiyelimiz var, küresel pazardan çok rahat bir pay alabiliyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içinde demiryolu sistemlerine 15 milyar avro harcayacağız. Bu çok önemli bir ölçektir. Raylı sistemler endüstrisini geliştirmek için asla kaçırılmaması gereken bir dönem vardır. Bundan en iyi şekilde yararlanmamız gerekiyor. Bu alanda atacağımız adımlar sanayileşme hedeflerimizi ve ulusal teknoloji hareketimizi doğrudan etkileyecektir. Burada her birimizin görevleri var.

Başarı asla kendiliğinden gelmez, savunma sanayisinin ulaşması asla tesadüf değildir. Başkanımız savunma sanayinde hazır satın alma modelini durdurmayı söylememiş olsaydı, bugün kendi İHA’larımızı ve SİHA’larımızı kullanamayacak ve ulusal güvenliğimizi diğer ülkelere sunmaya devam edemeyecektik. Raylı sistemlerde de aynı başarıyı kolayca gösterebiliriz. Yatırımların planlanması ve yerli ürünlerle gerçekleştirilmesi için sanayi işbirliği projeleri uygulayabiliriz. Raylı sistemler alanındaki yeteneklerin sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekmektedir. TÜVASAŞ bugün benzersiz bir adım geride bıraktı.

Yeni kurulan TÜRASAŞ’ın sektörde büyük bir güç yaratacağına inanıyorum. Bakanlık olarak demiryolu sistemleri sektörüne ciddi destek verdik ve bundan sonra da sunmaya devam edeceğiz. Testlerin durumuna bağlı olarak, trenimiz umarım vatandaşlarımızın hizmetine girecektir. Ulusal elektrikli tren projesinde kazanılan yeterlilikler, hızlı trenin inşasında çalışmalarımızı kolaylaştıracaktır. Değerli yöneticilerime, mühendislerimize ve bizi gururlandıran TÜVASAŞ’ın tüm çalışan kardeşlerine şükranlarımı sunuyorum. Kısa sürede bu önemli başarıya sahip olan Türkiye Ulaştırma Bakanı’na bu işi kazanan liderlik ekibi ile teşekkür ediyorum. Bu başarının öncüsü olan Sakarya ve Sakaryalılar’a teşekkür ediyorum. ”

Amacımız raylı sistem araçlarının üretiminde önemli bir merkez olmaktır

Yerel ve ulusal üretim araçlarının istikrarlı bir şekilde ilerlediğini belirten Bakan Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Türkiye’nin büyük başarısıyla yenilikçi ulaşım ve altyapı geleneklerini bugüne kadar sürdürüyor, güçlendiriyor ve geleceğe doğru ilerliyoruz. Yurtiçi ve yurtdışı tren setimizin test sürecini geçeceğimiz bu önemli günde bu yaklaşımın en büyük adımını atıyoruz.Türkiye ile birlikte çalıştığımız projeyi yerine getirme gücümüzde sağladığımız ulaşım ve vizyon altyapısı Türkiye Demiryolu Taşıt Sanayii Anonim Şirketi ‘nin kısa adı ile TÜRASAŞ çatısı altında TÜVASAŞ’a hizmet vermeye devam edeceği gibi ülkemizin ihtiyaçlarını da karşılayabilecek kapasitede Günümüzde dünyanın ihtiyacı küresel bir marka haline gelmiştir Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak bu önemli gelişmeler ışığında, Demiryolu teknolojisinde yerli ve ulusal araçlarımızın üretimi ile önümüzdeki dönemde odaklanacağımız demiryolu projelerimizle atılımımızı sürdürmeye kararlıyız. Amacımız; Türkiye’de demiryolu araç üretimi önemli bir merkez haline geliyor. Bu gece gündüz demeden çalışacağız ”dedi.

225 kilometrelik Tren seti projesi 2021’de pistlerde başlatılacak

Kısa sürede yolcu taşımacılığına başlayacaklarını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Cumhurbaşkanımızın önderliğinde her alanda olduğu gibi yurtiçi ve ulusal demiryolu endüstrisinin gelişimi kapsamında büyük mesafeler kat ettik. Tasarım ve üretim sürecini tamamlayıp fabrika test aşamasına getirdiğimiz Ulusal ve Ulusal Elektrikli Trenimiz bunun en iyi kanıtı oldu. Tren setlerimizin fabrika testlerinden sonra da yol testleri yapacağız. Bu yılın sonunda raylarda olacağız ve kısa sürede Allah’ın izniyle yolcu taşımacılığına başlayacağız. Trenlerimiz yolcu taşımacılığına başladığında ülke çapında yaşayacağımız mutluluğu paylaşacağız. Uyguladığımız bu teknoloji ile, geçmişte Türkiye’ye değil, artık itaatkar değil, Türkiye’nin özellikle çizmek istediğimiz altını oynadığını söyledi. Burada bulunan Yerli ve Milli Trenimiz büyük bir özveri ile oluşturuldu.

Proje kapsamında öncelikle altyapıyı oluşturduk. Trenimizin alüminyum gövde üretimi, boya ve kumlama testleri 2019 yılında faaliyete geçti. Yurtiçi ve yurtdışı tren setlerimiz saatte 160 kilometre, saatte 176 kilometre tasarım hızında üretildi. Ön planda seyrüsefer emniyeti ile yolcu memnuniyeti ve konforu açısından talep ve beklentileri en üst düzeyde karşılayacak özelliklere sahiptir. 5 araçlık bir grubun toplam koltuk kapasitesi 324’tür ve bunlardan ikisi engelli yolcular için ayrılmıştır. Araç gövdeleri, bir kaza durumunda yüklere, darbelere ve çarpışmalara dayanacak şekilde tasarlanmış alüminyum ekstrüzyon profillerden yapılmıştır.

TÜVASAŞ’ın Adapazarı fabrikasında üretilen Yurtiçi ve Milli Trenin raylar üzerinde üretilmesine rağmen, üretim kapasitemizi, çevreci ve yenilikçi teknolojiler üzerindeki kontrolümüzü kanıtlıyor, aynı zamanda mühendislerimizin yetkinlikleri ile hedeflerimize ulaşma kararlılığımızı da gösteriyor. işçiler. Katkıda bulunan herkesi tekrar kutluyorum. Bu projenin tasarım çalışmalarının saatte 160 kilometre hızla tamamlanmasının ardından başlatılan 225 kilometrelik Tren seti projesi 2021 yılında pistlerde indirilecek. Ülkemiz artık Yüksek Hızlı Trenler üretebilecek Yüksek Hızlı trenler. Bir sonraki süreç Türkiye’ye yurt dışından araç sağlamak için gerekli değildir “dedi.

Son 18 yılda 880 milyar lira yatırım

Bakan Karaismailoğlu, “Yurtiçi ve yurtdışı tren setlerimiz saatte 160 kilometre, saatte 176 kilometre tasarım hızında üretildi. Ön planda seyrüsefer emniyeti ile yolcu memnuniyeti ve konforu açısından talep ve beklentileri en üst düzeyde karşılayacak özelliklere sahiptir. 5 araçlık bir grubun toplam koltuk kapasitesi 324’tür ve bunlardan ikisi engelli yolcular için ayrılmıştır. Araç gövdeleri, bir kaza durumunda yüklere, darbelere ve çarpışmalara dayanacak şekilde tasarlanmış alüminyum ekstrüzyon profillerden yapılmıştır.

TÜVASAŞ’ın Adapazarı fabrikasında üretilen Yurtiçi ve Milli Trenin üretim kapasitemizi ve çevreci ve yenilikçi teknolojilerdeki hakimiyetimizi kanıtlamasına rağmen, kendi mühendislerimizin ve çalışanlarımızın yetkinlikleri ile hedeflerimize ulaşma kararlılığımızı da gösteriyor. Katkıda bulunan herkesi tekrar kutluyorum. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, ulaşım ve iletişim altyapısı için son 18 yılda 880 milyar lira yatırım yaptık ve demiryollarına 162 milyar lira harcadık. Aslanın payını verdiğimiz demiryollarımız çok hızlı bir gelişme sürecine girdi. Tüm sağlam demiryollarını 150 yıldır yeniledik. Ülkemizin yarım asırlık hayali olan Hızlı Tren hatları inşa ettik. Ülkemizi Avrupa’da 6. dünyada 8. Hızlı Tren Operatörü pozisyonuna yükselttik ”dedi.

Konuşmaların ardından tren ziyaret edildi.

Burak Can Tokyürek – Orkun Kaya

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi