Evliliğe engel olan hastalıklar

Evliliğe engel olan hastalıklar
13:30 - Mayıs 22 2019 Çarşamba

Op.Dr. Özlem Bolayır, evlilik öncesinde çiftlerin yapması gereken hazırlıklardan birinin de sağlık kontrollerini yaptırmaları ve gerekli tarama testlerini yaptırmalarıdır dedi. Evlilik öncesi yapılması gereken bu kontrollerin koruyucu sağlık hizmetleri olarak değerlendirilmektedir. Evlilik öncesi sağlık raporu Türk Medeni Kanunu ile zorunlu hale getirilmiştir. Bu raporlar evlilik sonrası bebeklerde ortaya çıkabilecek hastalıklar hakkında da çiftlerin bilgilendirilmesini sağlamaktadır. Bu hastalıklar içinde evliliğe engel olabileceği söylenen bulaşıcı hastalıklar arasında cüzam, verem, frengi, yumuşak şankı ve belsoğukluğu gibi hastalıklar sayılabilmektedir.

EVLİLİĞE ENGEL OLAN HASTALIKLAR

Bazı hastalıkları taşıyanların evliliğine izin verilmediğini ifade eden Bolayır, bu hastalıkların tespit edilip tedaviye başlanmasından sonra evlilik için izin söz konusu olmaktadır dedi. Tedaviye başlandıktan sonra eşlere bu durum anlatılıp bilgilendirme yapıldıktan sonra evlilik için izin verilmektedir. Bunun yanında HIV/AIDS, hepatit B, hepatit C gibi hastalıklar evliliğe engel teşkil etmese de eşlerin bu hastalıklar konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Op.Dr. Özlem Bolayır evliliğe engel olabilecek tek hastalığın akıl hastalığı olduğunu belirterek bunun dışındaki hastalıklarda gerekli tedavilerin yapılması ve düzenli kontrollerin yaptırılması şartı ile evlilik konusunda sıkıntı olmayacağını belirtti.