Evi orman yangında külle döndü, gözyaşlarını tutamadı

Evi orman yangında külle döndü, gözyaşlarını tutamadı
17:00 - Ağustos 4 2020 Salı

31 Temmuz günü 17.20’de Manisa’nın Ahmetli ilçesi ile Turgutlu ilçesi sınırları arasında orman yangını çıktı. Kırsal yerleşimlere de yayılan yangına hava ve kara, 2 uçak, 13 helikopter, 67 plotter, 8 dozer, 20 su tedarik aracı, 6 ilk müdahale aracı, 26 teknik personel ve 255 işçi ile müdahale edildi. 4 gün sonra kontrol altına alınan yangında soğutma çalışmaları devam ediyor. İlk tespitlere göre, yangında yaklaşık 300 hektar orman alanı hasar gördü. Manisa Valiliği koordinasyonunda yapılan ilk hasar değerlendirme çalışmalarına göre Ahmetli ilçesinin Bahçecik ve Hacıköseli ilçelerinden 188 büyükbaş hayvan, yaklaşık 160 bin küçükbaş hayvan, Baktirlı ve Sivrice ilçelerinden de 15 bin türkiye mezbahasına gönderildi. Hacıköseli İlçesi. İlk tespitlere göre 20 ton saman, 40 paket saman, 10 dekar bağ, 35 dekar kiraz, 5 dekar ceviz, 3 ton buğday, 1.5 ton arpa, 400 kilogram zeytinyağı, 20 ton hayvan gübresi, Hacıköseli ve Bahçecik mahallelerinde 40 adet. Arı kovanı, 1 ton hayvan yemi, 2 ev, 5 hayvan damlası, 2 saman damlası, 2 römork ve 1 su tankının yangın nedeniyle hasar gördüğü tespit edildi.

“Canım, vatandaşa ve devlete hizmet etmek için fedakarlık”

Orman yangını söndürme çalışmalarına katılarak ekiplere destek veren Baktırlı İlçesi sakinlerinden Hasan Kaya, “Tatilin ilk gününde saat 5’te başlayan yangın gece gündüz devam etti. Yangından sonra söndürmek için koştum. Ne yapmalıyız, emekli olmayız, vatandaşa ve devlete hizmet etmek için sevgili fedakarlık yaparız. Uyumadık, nerede uyuyacağız? Bir saatliğine eve dönüp geri dönüyordum, duramadım. Araziyi yangını söndürmek için gelenlerden daha iyi biliyorduk. Ben aşağı inmeyi başardım. Neyse ki, herkesin ortak çabasından sonra yangın söndürüldü. ”

Yanan fideleri için gözyaşlarını tutamadı

Öte yandan evini orman yangına çeviren Hacıköseli Mahallesi Şakir Özbek, evinden 10 yıldan daha önce ektiği fidanların üzüldüğünü söylerken gözyaşlarını tutamadı. Özbek, “Kurban bayramından önce evi tamamen yeniledim. Kurbanı ilk defa feda ettim. Burada kestim. Ailemle birlikte memleketim Kütahya’ya gitmek için yola çıktım ve ateşi gördüm. Hemen jandarmayı aradım. Evin yakınında değilim, 10 yıl önce buraya ceviz ve badem fidanları diktim. Amacım herkesin köy yolunu dikmesi değildi, böylece herkes bu fidelerin meyvesinden yiyebilirdi. Mali olarak 15-20 bin kayıp var. Çabalarım, cevizler, fideler, her şey gitti ”dedi.

Önder Aydın – Ersan Erdoğan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi