Evde Bakım Maaşı Ne Kadar?

Evde Bakım Maaşı Ne Kadar?
23:57 - Mayıs 7 2020 Perşembe

Evde bakım paralarının 2020 yılı itibariyle tutarı Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından genellikle yıllık TEFE ve asgari ücret artış oranlarına göre belirlenir. Evde bakım maaşı hasta, yaşlı veya engelli kişilere evinde bakan kişilere devlet tarafından ödenen bir yardım parasıdır. Evde bakım maaşı genellikle aylık olarak ve bu bakım sürdüğü müddetçe ödenir. 

Diğer yandan evde bakım için ödenen nakdi yardımlarım yanı sıra bilhassa Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çok sayıda ayni yardım ve katkı da söz konusudur.

Evde Bakım Maaşı Kimler Alabilir?

Evde bakım parası alabilecek kişiler Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen şartlara uyan, kendi evlerinde veya bakıma muhtaç kişinin evinde onlara bakan yakınlarıdır. Evde bakım maaşı sadece geliri olmayan kişilere değil evde yakınlarına baktıkları için çalışamayan ve gelirsiz kalan kişilere de verilebilir.

Evde Bakım Maaşı Alma Şartları Nelerdir?

Evde bakım parası almak için gerekli koşullar aşağıdaki gibidir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Bakımı üstlenen kişinin sosyal bir güvencesinin olmaması,
  • Bakımı üstlenen kişinin ailesinde kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 3’te 1’inden az olması. Yani 2020 itibariyle 701,32 TL’nin altında olması.
  • Bakılacak kişinin de sosyal güvencesinin ve başka bir gelirinin olmaması.
  • Evde bakım maaşı almak için bakımı yapılan kişinin çalışamayacak durumda hasta veya %40’ın üzerinde oranda engellilik raporunun olması da gerekir.

Evde Bakım Maaşına Nasıl Başvurulur?

Evde bakım parasına başvurmak için kaymakamlıklarda yer alan Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü temsilciliklerine başvuru yapılır. Başvuru sırasında istenen evraklar şu şekildedir:

  • Nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı,
  • Bakıma muhtaç kişinin devlet hastanesinden alınan engellilik veya malullük derecesini gösteren rapor,
  • İkametgah,
  • Başvuru dilekçesi.

Engelli Evde Bakım Maaşı Ne Kadar?

Evde engelli yakınlarına bakanların aldıkları bakım parası aylık 537,09 TL olarak ödenir. Ödemeler aylık olarak engellinin yakınıza PTT şubeleri kanalı ile yapılır. Evde engelli bakım aylığı alabilmek için engelli ve bakımı yapılan kişinin 18 yaşından küçük olması buna karşın bakımı üstlenen kişinin 18 yaşından büyük olması ve aylık gelirin asgari ücretin 3’te 1’inden az olması ve hiçbir sosyal güvencesinin olmaması şartı aranır.

Bunun yanında evde 65 yaş üzeri yaşlı aile bireylerine bakan ve asgari ücretin 3’te 1’inden az geliri olup başka bir sosyal güvencesi olmayan kişilere de aylık 672,81 TL yaşlı bakım aylığı ödenmektedir.

Evde Hasta Bakan Ne Kadar Maaş Alır?

Evde hasta yakınlarına bakanların aldıkları bakım parası özellikle tüberküloz ve SSPE hastalığı sebebi ile mali ve işgücü kaybı yaşayan kişilere bakmak durumunda olan ve başka bir geliri olmayan birince derece yakınlarına yapılan ödemelerdir. Buna göre evde bakım maaşı tüberküloz ve SSPE hastası yakınlarına ayda 1.460,61 TL olarak ödenir. Burada mütevelli heyeti onaylı sağlık raporu şarttır. 

Diğer yandan kronik hastalıkları sebebiyle evlerinde elektrikli solunum veya tıbbı cihazlara bağlı yaşamak durumunda olan kişiler için de Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından aylık 200 TL ye kadar nakit elektrik faturası yardımı yapılmaktadır. 

Bunun yanında silikozis hastalarının yakınlarına da hastalık sebebiyle yaşadıkları işgücü kaybı oranına göre belirlenen miktarda aylık ödeme yapılmaktadır. Buna göre silikozis hastalığı sebebiyle %15 ile %34 arası iş görememe raporu alan kişilere aylık 1.160,50 TL, %35 ile %54 arası iş görememe raporu olan kişilere aylık 1.326,30 TL ve %55 üzeri iş görememe raporu olan kişilere aylık 1.477,87 TL ödeme yapılmaktadır. 

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi