EÜ’nün corona virüs aşısı hayvan deneylerinde başarılı oldu

EÜ’nün corona virüs aşısı hayvan deneylerinde başarılı oldu
12:00 - Ocak 12 2021 Salı

Faz-1 denilen bu aşamada aşının insanlara zarar verip vermediği belirlenecektir. DNA aşısının yüksek biyoteknolojik bir aşı tekniği olduğunu kaydeden EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mert Döşkaya, bu tür aşıların geliştirilmesinin zor olduğunu, ancak virüsün geliştirildikten sonra mutasyona uğramasına rağmen aşının yeni virüse çok kısa sürede adapte edilebileceğini vurguladı.

EÜ ARGEFAR bünyesinde corona virüse karşı koruma amacıyla EÜ Aşı ve Araştırma Geliştirme Grubu tarafından yürütülen çalışmalarda geliştirilen iki prototip aşı örneğinin hayvan deneyleri sonuçlanmıştır. Buna göre, fareler üzerinde test edilen aşı prototipi, deney hayvanlarında hücresel ve salgı bağışıklığını güçlü bir şekilde uyardı. TÜBİTAK destekli Aşı ve Araştırma Geliştirme Grubunu ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mert Döşkaya’dan eserler hakkında bilgi aldı.

İnsan üzerinde denenecek

Aşının insanlara zarar verip vermeyeceğinin Aşama-1 denilen bu aşamada belirleneceğini belirten Rektör Budak, “Korona virüsün yayılmasının hemen ardından yıllardır aşılar üzerine çalışan Mert Hoca ve ekibi, corona virüsüne karşı aşı geliştirmek için çalışmalara başladı. Ege Üniversitesi olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda Ar-Ge grubumuz önemli bir aşamayı tamamladı. Bilim adamlarımız, hayvan deneylerinde başarılı sonuçlar elde ettiler ve yakında klinik deneylere başlayacaklar. Devletimizin desteği ve bilim adamlarımızın gayretleri ile Üniversitemizde verimli bir çalışma yürütülmektedir. Yerli ve milli aşıların geliştirilmesi açısından üniversitemizde böyle bir çalışmanın yapılmasından gurur duyuyoruz. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu çalışmalar hem corona virüsüne karşı hem de ileride oluşabilecek benzer salgınlara karşı kısa sürede koruyucu bir aşı geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyor.

“Ege’de aşı merkezi kurmak istiyoruz”

Rektör Budak, AB’nin deneyimli ve donanımlı bilim insanlarının bu alanda daha bilimsel araştırmalar yapabilmeleri için EÜ’de aşı merkezi kurulmasını istediklerini ve Yüksek Öğretim Kurulu’na (YÖK) başvurduklarını söyledi. girişimlerimiz devam ediyor. Virüslere karşı aşılama çalışmalarını, bu alanda eğitim almış ve önemli çalışmalar yapmış bilim adamlarımızdan bir çatı altında toplamak istiyoruz. Bilim insanlarımızın bilimsel araştırma açısından ülkemize ve milletimize daha fazla katkı sağlaması için devletimiz tarafından böyle bir merkezin üniversitemize kazandırılacağına inancım tamdır. Corona virüse karşı aşı çalışmalarında görev alan bilim adamlarımıza teşekkür ediyor, başarılar diliyorum. Biz her zaman onların yanındayız ”dedi.

Hayvan deneylerinde iki prototip başarılı oldu

DNA aşısının yüksek biyoteknolojik bir aşı tekniği olduğunu kaydeden EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mert Döşkaya, “Corona virüse karşı 4 farklı prototip geliştirdik. Hayvan deneylerinde elde etmek istediğimiz çıktıyı elde ettik. Geliştirdiğimiz iki aşı prototipi, deney hayvanlarında güçlü bir hücresel ve salgısal bağışıklık tepkisi oluşturdu. Şimdi klinik aşamaya geçeceğiz, bunun için hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz ”dedi.

İnsanlara zarar verip vermeyeceği belirlenecek

Hayvan deneylerindeki başarının ardından geliştirdikleri aşının insanlar üzerinde test edileceğini belirten Doç. Dr. Döşkaya, “Şu anda geliştirdiğimiz aşıdan prototipi büyük ölçekte geliştiriyoruz. Dosyamızı yasal makama sunacağız ve onay alacağız. Klinik deneme aşamasının ilki olan Faz-1’de geliştirdiğimiz aşı, gönüllüler üzerinde test edilecek ve aşının insanlara zarar verip vermediğini inceleyeceğiz. Olumsuz bir sonuç beklemiyoruz ama aşı ya da ilaç geliştirmek kolay değil, birçok aşaması var. Bu, o aşamalardan biri ”dedi.

Mutasyona karşı hızlı çözüm

DNA aşılarının yüksek biyoteknolojik ürünler olduğu için geliştirilmesinin zor olduğunu belirten Doç. Dr. Döşkaya, “Siz geliştirdikten sonra ‘Strain’ diyoruz, yani virüs farklılaşırsa aşıyı yeni virüse karşı çok kısa sürede ve hızlı bir şekilde adapte edebilirsiniz. Üretimi kolay ve ucuz olma avantajlarına sahiptir. Bu zorlu süreçte bize destek veren herkese teşekkür ediyorum ”dedi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi