Eski madeni paraların değeri seni deli ediyor

Eski madeni paraların değeri seni deli ediyor
10:00 - Haziran 23 2020 Salı

Emekli Samsun öğretmeni İslam Acar, Osmanlı döneminden bugüne kadar gençlerin tarihsel değerleri sevmesini ve toplayarak sikke ve para toplamayı deniyor. Antikaları ve eski paraları koleksiyonlara toplayan İslam Acar, genç nesillerin tarihlerini unutmaması için gençleri eski paralarla bir araya getirmeyi amaçlıyor. İlkadım ilçesinin tarihi Bedestan Çarşısı’nda antika dükkanı bulunan Acar, sona eren toplama yaklaşımını yeniden canlandırmaya çalışıyor. Vatandaşlara yasal olarak satılan kağıt ve madeni paralar sağlayan Acar, gençlere ve çocuklara toplama sevgilerini aşılamak için ücretsiz eski paralar veriyor. Öte yandan, Acar’ın elinde bulunan kağıt paraların bir kısmı, serinin az sayıda madeni paraya sahip olması nedeniyle alıcılarını çok değerli figürler için bekliyor.

“Geçmişte günde 10-15 kişi para için geldi, şimdi 10 günde 1 kişi geliyor”

Eski paraya olan ilginin gün geçtikçe azaldığını belirten antika Acar, “Emekli olduktan sonra antika işine hobi olarak başladım. 25 yıldır eski madeni paralarla uğraşıyorum. Önceki yıllarda, halkımızın ve gurbetçilerin eski paraya olan ilgisi çok yüksekti. Bu azalmanın nedeninin ekonomik sorunlardan mı yoksa insanların tarihsel paraya olan ilgisinin azalmasından mı kaynaklandığını bilmiyoruz. Artık piyasada ne eski paramız var ne de eski paramız. Bazı insanlar nadir para geldiğinde bunu tekrar alırlar, ancak halkımızın bu paralara olan ilgisi giderek azalmıştır. Geçmişte, 3-5 kişi günde para, 5-10 kişi para alacaktı. Özellikle gurbetçiler, çocuklukta kullandıkları paradan seri olarak koleksiyonlar yapıyorlardı. Şu anda, 10 günde 1 müşteri geliyor ya da gelmiyor. ”

“Paranın değerli olmasının nedeni nadir olması ve az basılmasıdır”

Paranın maddi değerinin serisine, alt baskısına ve kıtlığına göre değiştiğinin altını çizen İslam Acar, “3-5 aydır para almadım ve satın almadım. Çünkü piyasada çok para var. Kimse nadir parayı getirmez. İnternette eski paranın fiyatını satmaya çalışan insanlar da var. Ama bilinçsizce yapıyorlar. Madalyonun değeri nadir ve sıradan olduğunda değişir. Madeni paraların değeri genellikle seri numaralarına göre değişir. Aynı madalyonun alt baskısı diğerlerinden daha değerlidir. Başka bir deyişle, nadir para diğer paralardan daha değerlidir. Örneğin, bin liranın 6. emisyonundan ‘z’ serisi değerlidir. Getirdikleri paranın değerli olduğunu düşünen birçok kişi var. Bu sikkelerin aynısını gösteriyorum ve değersiz olduğunu söylüyorum. ”

“Nadir bulunan 1 milyon 500 TL, nadir 500 TL 3 bin TL”

Nadir serideki madeni paraların piyasadaki diğer madeni paralara kıyasla oldukça pahalı olduğunu belirten Acar, şunları söyledi:

“Örneğin, 1 milyon kağıdım var. Normalde 4 TL’den 1 milyon satıyorum. Ama içimdeki 1 milyon S21 serisinin parası. Bu seri numarası parayı diğerlerinden daha değerli kılar. Çünkü bu seriden daha az 1 milyon kağıt para basılıyor. Normal 1 milyon 4 TL’den satılırken, 1 milyon S21 seri numarasını 500 TL’ye satıyoruz. Ancak vatandaşlar aldıkları her 1 milyonu düşünmeye ve satmaya çalışıyor. 500 lira da var. Bunun normal satışı 30-40 lira civarında. Bu 1970’lerden, K19 serisinde 500 lira. Bu para için K serisinin değeri 3 bin TL. Normalde 30 TL iken nadir K serisinin değeri 3 bin TL, D serisinin değeri 5 bin TL’den satılıyor. ”

İslam Acar, internette eski paranın da satıldığını, ancak vatandaşlar parayı görmeden satın almayı tercih etmediklerini sözlerine ekledi.

Erdi Demür

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi