Erzurum’da bej ve mavi mermer rezervleri bulundu

Erzurum’da bej ve mavi mermer rezervleri bulundu
11:00 - Ekim 14 2020 Çarşamba

Erzurum’un Pasinler ilçesinde çok miktarda bej ve mavi mermer rezervleri bulundu. Erzurum’da yaşayan tarih araştırmacısı Oğuzhan Türk, Pasinlar’da tarihi bölgeleri araştırırken gezdiği dağlık alanda maden rezervlerini keşfetti. Dağlık alanın mermer bir yatak olduğunu anlayan Türk, bir şirkete haber verdi. Firma tarafından yapılan araştırmalar sonucunda mermer yatağında 20 milyon metreküp bej mermer ve 5 milyon metreküp mavi mermer rezervi olduğu ortaya çıktı. Şirket, Erzurum’un Pasinler ilçesine 20 milyon TL yatırım kararı aldı. Mavi mermerin doğadaki en nadide mermer türlerinden biri olduğu da bilinmektedir.

“20 milyon metreküp bej mermer ve 5 milyon metreküp mavi mermer rezervi bulduk”

Tarih Araştırmacısı Oğuzhan Türk, 20 milyon metreküp bej mermer ve 5 milyon metreküp mavi mermer rezervi bulduklarını belirterek, “Erzurum’un Pasinler ilçesinde yaptığımız mermer araştırmalarında kaliteli mermer yatakları bulduk. Yaklaşık 20 gündür burada sondaj yapıyoruz. Çalışmalar sırasında çok iyi sonuçlar aldık. Sahamızda yaklaşık 100 hektarlık arazide yaptığımız sondaj çalışmalarında 20 milyon metreküp bej mermer ve tesadüfen 5 milyon metreküp mavi mermer rezervi bulduk. Erzurum ve Pasin’e hayırlı olsun ”dedi.

Çalışmalarının Erzurum’da bir ilk olacağını söyleyen Türk, “Bu mermerler daha çok iç mekanlarda, zemin kaplamalarında ve yüzeylerde kullanılıyor ve tüm dünyada kullanılıyor. Erzurum’daki çalışmalarımız yatırım odaklı ve kapsamlı olması açısından bir ilk olacak. Burdur, Afyon ve Marmara bölgelerinde mermer ocakları bulunmaktadır. Yüzde 50 dünya mermer ihtiyacını Türkiye’den karşıladı. Bölgemizde yaptığımız çalışmalar bu konuda bir ilk olacak ”dedi.

“Mavi mermer dünyada sadece Erzurum’da bulundu”

Dünyanın en nadide mermerlerinden mavi mermeri kendi mermer sahalarında bulduklarını kaydeden Oğuzhan Türk, “Mavi mermer dünyanın en nadide mermer çeşitlerinden biridir. Dünyada ilk olarak Erzurum’un Narman ilçesinde bulunmuştur. Mavi mermeri ikinci olarak Pasinlar’da kendi mermer sahamızda bulduk. 5 milyon metreküp mavi mermer rezervi tespit ettik. Dünyanın ilk mavi mermeri Narman’da, ikincisi ise Erzurum’da bulundu. Ayrıca Erzurum il sınırları içerisinde yaptığımız araştırmalarda mermerin yaklaşık 30 farklı renk ve tonunu belirledik. Mermer sahamızdan ayrı bir tür Emperador ve Cherry mermer olan bir saha keşfettik. Fizibilite çalışmalarını da yapıyoruz ”dedi.

“Erzurum’un Pasinler ilçesine 20 milyon TL yatırım yapacağız”

Erzurum’un Pasinler ilçesine 20 milyon TL yatırım yapacaklarını belirten firmanın Genel Müdürü Adem Efe, “Oğuzhan hocamız sayesinde bu alanda mermer rezervi bulduk. 15 günlük sondaj çalışmalarımız sonucunda sahanın fizibilite raporlarını hazırladıktan sonra yaklaşık 20 milyon metreküp bej mermer bulduk. Ayrıca 5 milyon metreküp mavi mermer rezervi tespit ettik. Yatırımlarımızı önümüzdeki süreçlerde yapacağız. Erzurum’un Pasinler ilçesine 20 milyon TL yatırım yapacağız. İlk aşamada 70’e yakın personel istihdam edeceğiz. Bu yatırımların hem şehrimize hem de ilçemize hayırlı olmasını diliyorum ”dedi.

“40-50 yıl burada mermer çıkarma yapacağız”

Mavi mermerin dünyada sadece Erzurum’da çıkarıldığını belirten Adem Efe, “Yapılan araştırmalar sonucunda mermerin birinci kalite mermer ve sağlam yapı olduğu ortaya çıktı. Mavi mermer dünyada sadece Erzurum’da çıkarılmaktadır. Sadece Narman’da farklı bir saha çalışmasında çıkarılıyordu. İkincisi kendi alanımızda ortaya çıktı inşallah Erzurum için güzel sonuçlar olur. Şantiye kurulumumuzu her yıl aktif hale getirmeyi planlıyoruz. Hemen ardından fabrika kurulumumuzu yapacağız. Ortaya çıkan rezervlere baktığımızda burada 40-50 yıl boyunca mermer çıkarma yapacağız. Diğer alanlarımızı da faaliyete geçirdiğimizde 70 kişilik personel sayımız 200-300’e çıkacak ”dedi.

Çağrı Korkmaz – Özge Bozo

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi