Erken Emeklilikte yaşa takılanların son durumu

Erken Emeklilikte yaşa takılanların son durumu
14:21 - Haziran 10 2019 Pazartesi

Bu kesimin almak istediği maaşın hak olduğunu söyleyenlerin yanında o kişilerin henüz emekli olamayacağı ve beklemeleri gerektiğini düşünmektedir. Bu sebeple EYT’liler olarak bu kesim birçok yürüyüş ve eylem yapmaktadır.

Erken Emeklilikte Yaşa Takılanların İstekleri Nelerdir

Türkiye genelinde 41 ilde Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kuran bu kesimin devletten belli istekleri bulunmaktadır. Bu kişilerin emekli olmak için gerekli olan prim gün sayısı dolmuş olmasına rağmen emekli olmak için gerekli olan yaşa ulaşamadıkları için emekli olamamaları söz konusudur. Erken emeklilikte yaşa takılanlar işte bu hakları olduğunu düşündükleri emekliliklerini almak istemektedir.

EYT’liler bu konuda seslerini duyurmak için pek çok mecrayı kullanarak gerek yetkilileri gerekse siyasileri etkilemeye ve amaçlarına ulaşmaya çalışmaktadır. EYT ile ilgili sıkıntı 1999 yılında yapıla bir yasa değişikliğinden kaynaklanmaktadır. Bu yıl yapılan yasa değişikliği ile 4447 sayılı kanun maddesi ile emeklilik yaşı yükseltilmiştir. 8 Eylül 1999 yılına kadar olan sürede emeklilik için gerekli olan şart kadınlarda 20 yıl erkeklerde 25 yıl sigortalı çalışma süresi ve toplamda 5000 gün prim ödeme iken bu durum 1999 yılındaki kanunla yaş doldurma olarak değiştirildi.

Yapılan yaş doldurma değişikliği ile kadınlarda 58 erkeklerde ise 60 yaşının doldurulması şartı bulunmaktadır. Bunun yanında prim gün sayısı da 5000 günden 7000 güne çıkarılmıştır. Bu konuda sınır olan tarih ise 8 Eylül 1999 günüdür. Bu tarihten önce sigortalı çalışmaya başlayanlar için sıkıntı olmamakla birlikte bu tarihten sonra sigortalı olarak işe başlayanlar için emeklilikte yaş doldurma ve 7000 gün prim ödenmesi şartı getirilmiştir.

Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile İlgili Yapılan Çalışmalar

EYT’liler bu konuda mücadelelerine ve seslerini duyurmaya devam etmektedir. Erken emeklilikte yaşa takılanlar çalışmalarını programlı ve hukuk çerçevesinde devam ettirmektedir. Kurmuş oldukları Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile çalışmalarını sürdüren EYT’liler haklarını alacaklarını düşünüyor.

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi