Enkazdaki 33 saat kapı ile canlandı

Enkazdaki 33 saat kapı ile canlandı
14:00 - Kasım 1 2020 Pazar

Depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı, İzmir depreminin sembol konseptlerinden biri oldu. Üzücü haberin geldiği apartman dairesinden de müjde gelmeye devam ediyor. Ahmet Çitim, İzmir’in Seferihisar ilçesinde meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde tamamen yıkılan Bayraklı semtindeki 8 katlı Rıza Bey Apartmanı’ndan nihayet kurtarıldı. İHH Arama Kurtarma ekip görevlisi Serkan Oral, kurtarmanın nasıl gerçekleştiğini anlattı.

Cep telefonu kameralarına yansıyan görüntülerde Takımların kapının altındaki molozları elleriyle çıkarırken yüzünü korurken kapının altında Çitim’i fark ettikleri görüldü. Görüntülerde Ahmet Çitim ayakları dışarı çıkmış olarak kapının altında yatarken görülüyor. Görevliler, dikkatli olmaları ve kapıya ağırlık vermemeleri konusunda birbirlerini uyarır.

Rıza Bey Apartmanı bölgesinde gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmalarının son hali havadan görüntülendi. Kurtarma ekipleri zaman zaman çalışmayı bırakır ve enkaza seslenir. Bu sırada iş makineleri ve tüm jeneratörler kapatılır ve dikkatle dinlenir.

“Önce bana adını söyledi”

Ahmet Çitim’i 33 saat sonra Rıza Bey Apartmanı’nda enkazdan kurtaran İHH Arama Kurtarma ekip sorumlusu Serkan Oral, “10 kişilik bir ekiple kurtarma çalışmalarımızı sürdürüyorduk. Yaklaşık bir buçuk gece, enkazın altında bir kapı olduğunu fark ettik. Onu kaldıralım dediğimizde, altında yaşayan birinin olduğunu fark ettik. Hemen nasıl olduğunu sorduk. İyi olduğunu söyledi. Önce bana adını söyledi. Yüzüstü yattığı için fazla konuşamadık. Oradaki AFAD ve UMKE ekiplerini aradık, hemen serumu ona bağladık. İlk müdahaleyi enkaz altında yaptık. Kapıyı kaldırdığımızda kolayca çıktı. “Enkazda arama kurtarma operasyonları yaparken en çok molozu kaldırmakta zorlandık.”

“Ertesi gün havladığı yerlerden sonuç alabildik”

İHH arama kurtarma köpeği ‘Altar’ın eğitmeni İbrahim Güler, “Cuma akşamı ilk olarak Emre Apartmanı’na vardık. Altar, sabah saat 2 sularında enkazda çalışırken 4 ayrı noktada bizi uyardı, ancak moloz kum gibi yayıldığı için ulaşım sağlayamadık. Ertesi gün havladığı yerlerden sonuç alabildik. Altar ile çalışıyoruz ve arama kurtarma çalışmalarında bizi her zaman gülümsetiyoruz. Elazığ depreminde bize çok yardımcı olduğu küçük özel bir köpektir. 2 yıllık eğitimi 4 ayda tamamladı ”dedi.

Ahmet Faruk Sarıkoç – Volkan Kayalar

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi