Engelli Vergi İndirimi Maaşa Ne Kadar Yansır?

Engelli Vergi İndirimi Maaşa Ne Kadar Yansır?
11:48 - Nisan 29 2020 Çarşamba

Engelli vergi muafiyeti, kişilerin engel oranına göre derecelendirilmekte ve tutarlar buna bağlı olarak belirlenmektedir. Engelli vergi indirimi, çalışan engellilerin aldıkları aylıklar üzerinden uygulanmaktadır. Gelir vergisine sahip olan engelliler, vergi indirimiyle mevcut çalışanlardan daha fazla tutarda maaş almaktadır. Sosyal devlet anlayışıyla uygulanan engelli vergi indirimi, sadece 2022 engelli raporu bulunan ve en az %40 oranında engeli olan kişiler tarafından kullanılabilir. Engellilerin faydalanacakları vergi indiriminin tutarı, çalışılan konuma ve elde edilen maaşa göre değişmektedir. Engelli vergi indirimi hakkında merak edilenler, tüm detaylarıyla yazı içerisinde ele alınmıştır.

Engel Oranına Göre Engelli Vergi İndirimi Limitleri Ne Kadardır?

2022 engelli raporuna göre, engelli vergi indiriminin tutarı değişmektedir. 2020 yılı engelli maaşı vergi indirimlerinin dereceleri, aşağıda detaylıca açıklanmıştır:

  • Üçüncü Derece Vergi İndirimi: Engelli raporundaki engel oranı %40 ila %49 aralığında olan kişiler, 350 TL değerinde engelli vergi indirimi elde edeceklerdir. 
  • İkinci Derece Vergi İndirimi: Engeli raporundaki engel oranı %60 ila %79 arasında olan kişiler, yıllık 790 TL’lik vergi indiriminden faydalanmaktadır. 
  • Birinci Derece Vergi İndirimi: Engelli raporundaki engel oranı %80 ve üzeri olan kişilere, 1400 TL değerinde vergi indirimi sağlanmaktadır. 

Hizmetlilere Uygulanan Engelli Vergi İndiriminin Özellikleri

Hizmetli maaşlarına vergi indirimi uygulandığında, kişilerin statülerine, medeni durumlarına ve çocuk sahibi olmalarına göre, kendilerine tanınan vergi indiriminin tutarı değişecektir. Hizmetli maaşı için belirlenen engelli vergi indiriminin detayları şu şekildedir:

  • Eşi çalışan ya da bekar olan çocuksuz kişiler, 3. derece engelli oranı için 52,50 TL, 2. derece engel oranı için 87,01 TL, 1. derece engel oranı için 87,01 TL vergi indirimi elde etmektedir. 
  • Evli olup eşi çalışan ya da bekar olan öğretmenler, 1. derece için 52,50 TL, 2. ve 3. derece için de 53,91 TL vergi indirimi kullanmaktadır. 

Çocuk sayısı ve medeni hal, vergi indirimi tutarlarını etkilemektedir. 

Öğretmenlere Uygulanan Engelli Vergi İndirimi Detayları

Engelli öğretmenlere vergi indirimi uygulaması yapmak için öğretmenlerin medeni halleri ve çocuk sahibi olup olmamaları dikkate alınmaktadır:

  • Eşi çalışan ya da bekar olan öğretmenlere, 1. derece için 52,50 TL 2.derece için 118,50 TL 3. derece için 133,62 TL vergi indirimi yansıtılmaktadır. 
  • Evli ya da bekar olup, 1 çocuğu bulunan öğretmenlere, 1. derece için 52,50 TL, 2. ve 3. derece için 100,52 TL vergi indirimi yansıtılmaktadır. 

Öğretmenlere engelli vergi indirimi yapılırken, engeli raporundaki engel oranı yükseldikçe artmakta ve kişilerin maaşlarından daha az kesinti yapılmaktadır. 

Genel Müdür Maaşlarına Yapılan Engelli Vergi İndirimi

Genel müdür engelli maaşları için uygulanacak vergi indiriminin tutarı için aşağıdaki kriterler dikkate alınmaktadır:

  • Engelli genel müdürler, 3. derece için 52,50 TL, 2. derece için 118,50 TL ve birinci derece için 210 TL vergi indirimi almaktadır.

Evli olmayan, evli olan, eşi çalışan ya da çalışmayan genel müdürler, çocuk sayısı fark etmeksizin belirtilen derecelere göre vergi indirimi alacaklardır. 

Engelli Vergi İndirimi Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Engelli vergi indirimi işlemleri için Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesinden faydalanılmaktadır. https://www.gib.gov.tr/ bağlantı adresi kullanılarak, engelli vergi indirimi için sisteme giriş yapılabilir. 2022 engelli raporu bulunan çalışanlara verilen vergi indirimi hakkının sorgulanması için “E-İşlemler” bölümüne tıklanmalı ve ikinci sırada çıkan “İnternet Vergi Dairesi” seçeneği tercih edilmelidir. Sisteme giriş yapmak için T.C. kimlik numarası ya da e-devlet şifresi kullanılabilir. Engelli vergi indirimi sorgulaması için giriş yapıldıktan sonra, hak kazanılan vergi indiriminin tutarı belirlenebilir. 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi