Emekli Subay’dan Kazlara Askeri Disiplin

Emekli Subay’dan Kazlara Askeri Disiplin
13:27 - Mayıs 7 2019 Salı

26 Sene süresince Subaylık görevini yerine getirmiş ve emeklilik dönemlerinde Sivas’a yerleşerek burada yatırımlarını yapmaya başlayan Turan Özmen, Ekonomi sıkıntılar içerisinde ülkeye katkı sağlamak amacıyla kaz üretimi yapan arkadaşının kardeşini görerek bunu kendide başarıp kaz çiftliği kurdu.

26 Sene Deniz Subaylığı Yaptı

“Ben yaklaşık 26 yıl Türk Deniz Kuvvetlerinde görev yaptıktan sonra emekli olmuş bir deniz ast subayıyım. Emekli olmaya karar verdikten sonra ne iş yapabilirim diye düşündüm. En iyi bildiğim iş olan toprak ve hayvancılık üzerine yoğunlaştım. Bunun içinde öncelikli olarak memleketime dönmeye, toprağıma dönmeye, köyüme dönmeye karar verdim. Ne yapabilirim diye düşündüm. Kazcılık, Türkiye’de yeni doğan bir sektör. Katma değeri yüksek bir sektör. Henüz insanlar tam olarak bilmiyor, değerini bilmiyor. Bunun değerini bildirmek, köylüye ve çevre köylere örnek olmak amacıyla buraya geldim bu çiftliği kurudum. Amacım burada kaz üretip Türkiye’nin birçok iline hatta yurt dışına kaz ihraç etmek. Kaz eti, kaz yumurtası ve kaz civcivi ihraç etmek” dedi.

Bin 100 anaç kaza ulaştı
yetiştiriciliğe bin 100 kaz civcivi ile başladığını söyleyerek, “Biz bu çiftliği kurarken bin 100 tane civciv ile başladık. Civcivlerden bir kısmı ilk aşamadan öldüler, sonra tekrar takviye ettik. Şu anda bin 100 tane anacımız var. Bin 100 civcivden bin 100 anacımız oldu. Bizim yerli kazlarımız küçük, cüsseli ve yumurta verimi çok azdır. Yerli kazlar 40 ile 60 arası yumurta yar. Kiloları ise 5 ile 7 arasındadır. O yüzden ben Rus kazını ile Linda kazını tercih ettim. Anaçlarımızın fiyatı mevsime göre değişiyor ama şu andaki fiyatı 350 lira. Neden 350 lira çünkü yumurta zamanı yumurta verimi olan bir kaz. Yumurtlayıp bize değer katan bir kaz olduğu için şu anda pahalı” ifadelerini kullandı.