Elektromanyetik alanların değişmesi arıların kimyasını bozdu

Elektromanyetik alanların değişmesi arıların kimyasını bozdu
18:34 - Şubat 11 2021 Perşembe

Cumhuriyet Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan, dünya üzerindeki elektromanyetik alanların değişmesinden dolayı toplu arı ölümlerinin arttığını söyledi.

Üniversite bünyesinde Arıcılık Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde görevli Daştan, son zamanlarda görülen toplu arı ölümlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Arıların vücutlarında bulunan minik demir parçacıkları sayesinde yeryüzündeki manyetik alandan faydalanarak yollarını bulduğunu söyleyen Daştan, dünyadaki manyetik alanlardaki değişimlerden dolayı toplu arı ölümlerinin gerçekleştiğini düşündüklerini söyledi. Arıların bal yapacakları çiçekleri seçerken sadece çiçeğin veya bitkinin şeklinden değil aynı zamanda bu bitkilerdeki elektriksel yayılımlardan da faydalandığını söyleyerek, söz konusu değişimlerden dolayı arıların hem kovanlarını hem de çiçekleri bulmakta zorluklar yaşadıklarını ifade etti.

Daştan, konu hakkında yapılacak daha geniş bilimsel araştırmalar ile bu durumun önüne geçileceğini düşündüğünü belirtti.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi