Elazığlı Üniversite Öğrencisinin Egzotik Bıldırcın İhracat Başarısı

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencisi Hüseyin Göksel Karabulut, egzotik bıldırcın yetiştiriciliği konusunda önemli bir başarıya imza attı. Avrupa’daki bir yarışmada egzotik bıldırcınları keşfeden Karabulut, nesli tehlike altında olan bu türleri Türkiye’ye kazandırmak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’nden 17 farklı türde bıldırcın yumurtası getirtti. Göl köyünde kurduğu çiftlikte bu yumurtaları kuluçka makinesinde çıkaran Karabulut, elde ettiği bıldırcınları anaç haline getirerek hem iç piyasaya hem de dış piyasaya sunmaktadır.
‘Yurt içi ve yurt dışı pazarlar için üretim yapmaktayız’
Karabulut, yaptığı açıklamada, ‘Veterinerlik öğrencisi olarak, hayvanlara olan ilgim süs tavukçuluğu ile başladı ve egzotik bıldırcınlarla devam etti. Türkiye’de bu türün çeşitliliğinin farkında olanlar, bize ulaşarak hem anaç hem de yumurta temin edebiliyorlar. İhracat ve ithalat talepleriyle de global pazarlarda yerimizi alıyoruz’ dedi.
‘Profesyonel düzeyde üretim yapıyoruz’
Karabulut, Türkiye’de egzotik bıldırcınlara olan talebin yüksek olduğunu belirterek, ‘Üretimimiz profesyonel düzeyde ve haftalık yavru çıkımlarımızla talebi karşılıyoruz. Bıldırcınlarımız hızla sahipleniliyor ve çeşitliliğimiz, bize uluslararası pazarlarda da avantaj sağlıyor’ ifadelerini kullandı.
‘Amacımız bölgede çeşitlilik yaratmak’
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Yetiştiricileri Derneği’nin kurucusu ve başkanı olan Karabulut, ‘Amacımız, bıldırcın, keklik, ördek ve tavus kuşu gibi çeşitlilikleri bölgede yaygınlaştırmak. Böylece, nesli tükenmekte olan türlerin korunmasına katkıda bulunmak istiyoruz’ şeklinde konuştu.
Kamil Can Kılıç