Elazığ’da 2.500’den fazla konut teslim aşamasına geldi

Elazığ’da 2.500’den fazla konut teslim aşamasına geldi
13:00 - Kasım 17 2020 Salı

24 Ocak’ta meydana gelen 6.8 ölçekli depremde Elazığ’da 37, Malatya’da 4 olmak üzere 41 kişi hayatını kaybederken, iki ilde 20 binden fazla konut ağır hasar gördü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine TOKİ’nin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un koordinasyonunda Elazığ’da yaptırdığı 18 bin 868 konuttan 2 bin 521’i teslimat aşamasında. İlk 179 konutun teslim edildiği şehirde, bu ay sonunda tamamlanan 2 bin 521 konutun çevre düzenlemesi tamamlandıktan sonra teslim edilmesinin planlandığı belirtildi. En hızlı sürecin Elazığ’da yürütüldüğünü vurgulayan AFAD İl Müdürü Osman Pıhtıl, depremin ilk yılı bu yılın sonuna gelirse yaklaşık 8 bin konutun faydalanıcılara teslim edileceğini söyledi.

24 Ocak’ta meydana gelen depremin ardından TOKİ ve AFAD işbirliğiyle 15’i köylerde olmak üzere 18 bin 868 evin inşa edildiğini belirten AFAD İl Müdürü Osman Pıhtıl, “İldeki evlerin bir kısmı da bitti ve teslim edilmeye başlandı. Köylerde konutlarımız hızla devam ediyor. Kent merkezinde inşa edilen konutlar ve kentsel dönüşüm genel müdürlüğünce riskli alanlarda inşa edilen konutlar hızla devam ediyor. Bunların yaklaşık 2 bin 521’i teslimat aşamasına geldi ”dedi.

Dilek ve Petek mevkilerinde 179 dairenin teslim edildiğini hatırlatan Pıhtalı, “Burada inşa edilen evler, tünel kalıp sistemi dediğimiz büyük depreme dayanıklı yapılardır. Evler zemin bakımından sağlam zemin üzerine inşa edilmiştir. Konutlar zemin artı 3 veya 4 katlı, çok yüksek olmayan ve depreme dayanıklı olarak inşa edildi. Bir afet sonrasında Türkiye’de en hızlı süreç yaşanıyor. Depremin 7. ayında şehir içinde afet konutları teslim edilmeye başlandı. “Planlandığı gibi giderse, bu yıl sonuna kadar ilk yıl gelmeden yaklaşık 8 bin konut faydalanıcılara teslim edilecek”.

Afetlerden sonra hak kazanma oranının genelde yüzde 65 olduğuna işaret eden Pıhtalı, “Ancak Elazığ’da şu anda itirazlardan önce yüzde 74 hak sahipliği var. Temyizlerinde değerlendirildikten sonra 5, 10 puan gelecek. “Konutu olmayan tüm ailelerin evlerini teslim edeceğiz.”

Kamil Can Kılıç

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi