Elazığ domatesi kurutulup dünyaya gönderiliyor

Elazığ domatesi kurutulup dünyaya gönderiliyor
11:00 - Ağustos 19 2020 Çarşamba

Yaklaşık 15 yıl önce Yurtbaşı Kasabası’nda domates üretimine başlayan Mehmet Tosun (50), devletten hibe alarak tesisini genişletti. Başlangıçta 5 kişilik bir ekiple çalışan Tosun, artık 40 kişiyi istihdam ediyor. Tarlalarda üretilen domatesler önce kadın işçiler tarafından toplanarak ikiye ayrılarak güneşte kurutulmaya bırakılır. Daha sonra kükürtlenerek makine ile tuzlanan domatesler günlerce güneşte kurutulduktan sonra paketlenerek satışa hazır hale getirilir. Yılda 700 ton taze domatesi bu şekilde işleyen Tosun, aracı firmalar aracılığıyla başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD ve Rusya olmak üzere dünyanın birçok yerine ihraç etmektedir.

“Ürettiğimiz bu ürün bu bölgedeki tek ürün”

Mehmet Tosun 15 yıldır kurutulmuş domates işinde çalıştığını hatırlatarak, “Üretimlerimizi köylülerimizle tarım alanları dışında, doğada kesip, tuzlayarak sonra kurutarak kullanıyoruz. Ürettiğimiz bu ürün bu bölgede tektir. Bu bölgede bizden başka kurutucu yok. Mevsim açısından Elazığ’ın iklimi ve doğası kurutma için ideal bir alan oluşturmaktadır. Çünkü kurutulmuş ürünlerin kurutma standardı her bölgede aynı değildir. Dolayısıyla sadece Güney Marmara ve Elazığ bölgesindeki kurutma işleminin en ideal şekilde olduğunu söyleyebiliriz ”dedi.

Sipariş vermek için çalışıyorlar

Gelen siparişler üzerine yaklaşık 700 ton taze domatesi kurutduklarını belirten Tosun, “Daha fazla üretilebilir ama biz bu kadar kurutuyoruz çünkü müşteriden aldığımız siparişe göre çalışıyoruz. Sadece tedarikçi üretici olarak ihracatçı firmalara katkı sağlıyoruz. İhracatçı değiliz ama olmak istiyoruz ve olmak için çalışacağız. Elazığ’ın ekolojik yapısı, domates veya çeşitli sebze ve meyvelerin üretimi için de ideal bir iklim kuşağıdır. Bu konuda da çalışmalarımız var ”dedi.

“Salgına rağmen 30-40 kişiyi istihdam edebilecek konumdayız”

Dünyanın dört bir yanına kurutulmuş domates gönderdiklerini belirten Tosun, “Tüm dünya gibi salgın süreçten etkilendik ama 30-40 kişiye istihdam sağlayacak konumdayız. Daha fazla olabilirdi ama devletin doğru karar ve uygulamalarla yaptığı denetimler sayesinde ancak bu kadar çok işçi çalıştırabiliyoruz. Umarım devletimiz ve tüm insanlık bu salgın süreci iyi atlatır. İhracat firmalarımıza göre ürettiğimiz bu ürünler, yıllık 20 bin ton kapasite ile İtalya ve Avrupa ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya gibi ülkelere ihraç ediliyor ”dedi.

Rıdvan Yeşilırmak – Hamdin Kılıç

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi