El hijyenindeki ihmal vakaları artırdı

El hijyenindeki ihmal vakaları artırdı
13:00 - Kasım 26 2020 Perşembe

Türkiye genelinde corona virüs vaka sayısında artış gözlendi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu’nun son toplantısının ardından koronavirüsün tabloya gösterilmesinin açık test politikalarına ve semptomlarına geçiş yapan hastaların olduğunu gösterdiğini söyledi. Bakan Koca, ancak son 24 saatte 28 bin 351 vaka olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Adana İl Sağlık Müdürü Prof.Dr.Halil Nacar bugün. Yeşim Taşova, şehirde 17 radyonun ortaklaşa düzenlediği canlı yayına katıldı ve soruları yanıtladı.

Son 2-3 aya göre artan vakalar nedeniyle ek tedbirler alındığını ve daha kısıtlayıcı tedbirlerin alınabileceğini belirten Prof. Dr. Taşova, “Önerilerimiz ek tedbirler yönünde. Bir pandemide enfeksiyon uzmanı olarak ek önlemlerin alınmasını öngörüyorum, ancak bunların da akıllıca olması gerektiğini düşünüyorum. Okulların sürekli kapatılması gibi tedbirler yerine hibrit sistem veya başka sistemlerle okullar açılabilir. Vatandaş, devlet ve sağlık sistemi birlikte çalışmalıdır. “Bunlardan birinde arıza olursa salgın yönetilemez” dedi.

“Testinizin 6 veya 7 günden önce pozitif olma olasılığı yoktur”

Son dönemde Adana’da artan corona virüs testi sıralarına değinen Prof. Dr. Taşova, “O zamanlar hastanemizdeydi. Harekete geçtik. Her hastane kendi önlemlerini alacaktır. Kümelenmenin önlenmesi için test sahalarının sayısı artırılmalıdır. Bu bizim görevimiz. Haftalık testi aynı olanlar da var. Bunlar özellikle laboratuvarların yükünü artıran faktörlerdir. Pandemi döneminde çok sık test edilmek iyidir, ancak bu sizin olasılıklarınızla ilgilidir. Adana’da 5 test merkezi var ama fırsatlar ve insanlar sınırsız değil. Bunların akıllıca kullanılması gerekiyor. Birisi size covid olduğunu söylerse, testinizin 6 veya 7 günden önce pozitif çıkması mümkün değildir. Bu arada, gidip test yaptırdıktan sonra testiniz negatif çıkacaktır. Tabii daha önce virüs almadınız ”dedi.

Bazı vatandaşların damgalanma korkusunu test etmediğini belirten Prof. Dr. Taşova, “İnsanlar test edilmek yerine damgalanmaktan ve başkaları tarafından görülmekten korkuyor. Çok tehlikelidirler. Her zaman test yaptıranlar vardır ve tüm semptomlara sahip olan ve test yapmayanlar vardır. Damgalanmak istemiyor. Bu tür gecikmelere dikkat etmek gerekiyor ”.

El hijyeni çok önemli

Vatandaşların çok sıkılması nedeniyle bazı katı tedbirlerin ertelendiğini anlatan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Profesörü Prof. Dr. Yeşim Taşova daha sonra şunları kaydetti:

Bu süreç çok uzun sürdü ve insanlar sıkıldı. Bu da bazı önlemlerin alınmasını aksatan can sıkıntısına neden oldu. Vaka sayısının arttığı bu ortamda maskenin yanında el hijyeni de önemlidir. Herkesin ağzında bir maske vardır, ancak bu maske doğru kullanılırsa dikkatli olun. Normalde kişi yüzüne günde 2-3 bin kez dokunur. Yüzümüzde maske var ama bak kaç kez dokunduğuna. Ancak maskenin doğru kullanımında önce elinizi kolonya ile temizlemeniz, ardından ipliği ile maskeye dokunmanız gerekir. “

Son 2-3 aya göre artış gösteren vakaların ‘el hijyenine’ dikkat edilmemesinden kaynaklandığını belirten Taşova, “Bunun en yaygın nedenlerden biri olduğunu düşünüyorum. El hijyenini ihmal ediyoruz ve doğru maskeyi kullanmıyoruz. “Maskeler ceplerden çıkıyor” dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Halil Nacar, Adana’da corona virüs testi olasılığının yüksek olduğunu ve şehir içinde yaşayan vatandaşların sağlık sistemine erişiminin çok rahat olduğunu söyledi.

Umutcan Isledici – Elif Ayşenur Koyu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi