Eğitimli köpekler Helsinki Havaalanında Covid-19’u tespit etmek için kullanılacak

Eğitimli köpekler Helsinki Havaalanında Covid-19’u tespit etmek için kullanılacak
19:00 - Eylül 24 2020 Perşembe

Corona virüsü salgını Avrupa’da yeniden etkisini artırmaya başlarken, Finlandiya’da Covid-19’a karşı yeni bir önlem alındı. Başkent Helsinki’deki Helsinki Havalimanı’nda Covid-19 taşıyan yolcuları tespit etmek için özel olarak eğitilmiş koklama köpekleri kullanılacak. Helsinki Üniversitesi’nde veteriner hekimler tarafından yapılan ön testler sonucunda köpeklerin virüsü yüzde 100’e yakın kesinlikte tespit edebildiği öne sürüldü, bugün 10 köpekten 4’ü havaalanında çalışmaya başladı. Helsinki Havaalanı Direktörü Ulla Lettijeff, “Bildiğimiz kadarıyla, başka hiçbir havaalanı corona virüsüne karşı bu kadar çok eğitimli köpeği kullanmaya teşebbüs etmedi” dedi.

Havalimanına gelen yolcular derilerini bir mendille silecek, ardından mendili bir bardakta bırakacak, ardından eğitimli köpekler bu numuneyi koklayarak Covid-19’u tespit etmeye çalışacak. Yolcular bu teste gönüllü olarak katılacaklardır. Köpek olumlu bir sonuç bildirirse, yolcu sağlık istasyonuna yönlendirilecektir.

Eğitimli hayvanların virüsü semptomlar ortaya çıkmadan önce ve testlerden çok daha küçük bir örnekten tanımlayabildikleri belirtildi. Bir köpeğin virüsü algılaması için 10 ila 100 moleküle ihtiyacı vardır, test ekipmanı ise 18 milyon moleküle ihtiyaç duyar.

Finlandiya’da son iki haftada 798 vaka tespit edilirken, vaka sayısı önceki 2 haftaya göre iki katına çıktı. Şu ana kadar ülke genelinde 9 bin 379 kişide Covid-19 tespit edilirken, 343 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi