Eğitim fakültelerinin müfredatına ilişkin YÖK’ten tarihi karar

Eğitim fakültelerinin müfredatına ilişkin YÖK’ten tarihi karar
13:12 - Ağustos 18 2020 Salı

YÖK Başkanı Saraç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Yeni YÖK” olarak üniversitelere “yetki devri” sürecini başlattıklarını ve Yüksek Öğretim Programları gibi kurulların kurulması da dahil olmak üzere pek çok konuda düzenlemeler yaptıklarını hatırlattı. Danışma Kurulu ve Yüksek Öğretim Kalite Kurulu tarafından üniversitelere “yetki devri” yapıldı. Saraç, “Bu kapsamda yaptığımız yetki devri ile yükseköğretim kurumlarımızın ilgili kurulları artık eğitim fakültelerimizdeki öğretim programlarında yer alan ders, müfredat ve kredilere karar vermeyecektir.” Şeklinde değerlendirilebilir. eğitim fakülteleri ve öğretim programları ile ilgili tarihi bir karar. ”

Yükseköğretim konularında genel çerçeveyi çizdikten sonra YÖK’ün üst düzey bir düzenleme yapmasının ardından süreci izleme, değerlendirme ve denetleme ile sürdürmesinin doğru olduğunu belirten Saraç, “Yeni YÖK olarak üniversitelerimizin ‘Yetkinlik ve yetenekleri, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin akademik ve mesleki hassasiyetlerine. Öğretmenlik sevgisine güveniyoruz. “dedi.

Yetki devrine ilişkin YÖK tarafından yazılı açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, yükseköğretimde son dönem hedefler doğrultusunda birçok adım atıldı, düzenlemeler yapıldı ve olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek, “Artık eğitim / öğretim bilimleri işlerini geliştirecek ve güncelleyecek olan lisans programlarının öğretmenliği Fakülte, Türkiye Eğitim Bakanlığı tarafından Yeterlilikler Çerçevesi ile belirlenen Öğretmenlik Mesleğinin Yeterlilikleri Eğitimde müfredat geliştirme dinamik ve sürekli bir süreç olduğu için ilgili yükseköğretim kurumlarınca yapılacak en uygun seçim olduğu düşünülmektedir.

Üniversitelerin bu dinamik süreci yönetme kapasitesine sahip olduğu, akademik kadronun programı geliştirme ve güncelleme yetkinliğine sahip olduğu belirtildi.

“Bu kapsamda 10.08.2020 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında konu görüşülmüş ve Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 12.04.2018 tarihli öğretim programlarına ilişkin kararı iptal edilmiş; ‘Alan Eğitimi Dersleri, Öğretim Meslek Kursları ve Genel Kültür Dersleri ‘Ders sayısı, ders saati / kredi sayısı ve yoğunluğu olmak üzere öğretim programlarında ders, müfredat ve kredilerin belirlenmesinde ilgili yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarına yetki verilmesine karar verilmiştir. Bu gruplamada da dikkate alınmaktadır.Geniş bir hareket özgürlüğü sağlar ve bu ‘yetki devri’, eğitim fakülteleri ve öğretim programları ile ilgili tarihi bir karar olarak düşünülebilir.Yeni Yüksek Öğretim Kurulu olarak yetkinlikler ve Üniversitelerimizin ve öğretmenlerimizin alanlarının yetenekleri Kademeli ve mesleki duyarlılıklarına ve öğrencilerimizin öğretim. YÖK’ün yüksek öğretimle ilgili konularda genel çerçeveyi çizdikten sonra üst düzeyde düzenlemeler yapması ve ardından süreci izleme, değerlendirme ve denetleme ile devam ettirmesi doğru olanıdır. YÖK’ün temel görevi olan yükseköğretime yönelik politikalar geliştirmek, güçlü bir koordinasyon görevi üstlenmek, eşitliğe, sosyal adalete ve fırsat eşitliğine önem vererek yükseköğretime erişimi artırmaya çalışmak, diğer yandan koşulları hazırlamaya çalışmak bilimin toplumda yükselen bir değer olması ve toplumu ilerletmesi için. bir kurum olması gerektiğine inanıyoruz. Bu düşüncelerden yola çıkarak, son yıllarda yaptığımız ve öncülüğünü yaptığımız yönetmelikler ve yasal değişikliklerle ‘sürekli gelişim temelinde kademeli olarak yüksek öğretim sistemini yeniden yapılandırdığımızı’ bu yeni kararla tekrarlamak istiyoruz. Bu süreç devam edecek. “

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi