E-Devlet Şifresi Ne Kadar?

E-Devlet Şifresi Ne Kadar?
18:22 - Nisan 18 2020 Cumartesi

E devlet şifresi ücretleri tek bir şifre alımı için 2 TL ‘dir. Her devlet işinin kolaylıkla yapılmasına olanak sağlayan e-devlet sistemi; vatandaşların uzun kuyruklar beklemesine engel olmak amacıyla ve tüm devlet işlerinin kolaylıkla halledilmesini sağlamak amacıyla oluşturulmuş oldukça kullanışlı bir platformu içermektedir. Bu platform sayesinde kolaylıkla halledilen işler için hem zaman hem de fazla enerji kaybı engellenmiş olur. E-devlet şifresine sahip olmayan kişiler PTT üzerinden T.C. kimlik numaraları ile e-devlet şifrelerini rahatlıkla alabilirler.

E-Devlet Şifresi Nerden Alınır?

E-devlet şifresinin verildiği yer PTT merkezleridir. Kişiler kendilerine en yakın PTT şubelerine giderek e-devlet şifrelerini kolaylıkla alabilirler. Bunun için gereken belge T.C. kimlik numaralarının yer aldığı kişiye ait kimliklerdir. Bunun yanı sıra evlilik cüzdanı, pasaport, ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi, hâkim ve savcılık kimlik kartı, süresi dolmamış geçerli çalışma izni kartı gibi kartlarda T.C kimlik numarasına sahip ise ilgili kuruma ibraz edilebilmektedir. E-devlet şifrelerinin alınması oldukça kolaydır. Yukarıdaki belgeleri PTT yetkilisine teslim eden kişilerin şifre alma işlemleri saniyeler için halledilir.

E- Devlet Şifreleri Yakınlar Tarafından Alınabilir Mi?

E- devlet şifrelerinin yakınlar tarafından alınma durumu ancak kişinin izni ile gerçekleşebilir bir durumdur. Bunun en önemli nedeni e-devlet sistemi ile kişilerin tüm resmî belgelerinin ve işlemlerinin platform üzerinden kolaylıkla görülmesi ve işlem yapılabilmesidir. Kötü niyetli kişiler tarafından onların çıkarları doğrultusunda kullanılabileceği riskine karşı, e-devlet şifreleri sadece kişilerin kendilerine verilir. Bunun haricinde eğer kişinin e-devlet şifresini kendisinin gidip alma olanağı yok ise bu şifreler vekalet aracılığı ile yakınlara verilebilmektedir. Ancak şifreyi alacak olan kişinin noter onaylı vekaletinin olması esastır. Aksi takdirde herhangi bir işlem yapılamayacaktır.

E-Devlet Şifreleri Yurtdışında Nelerden Alınır?

E-devlet şifrelerinin yurtdışında alınacağı yerler; elçilikler ve konsolosluklardır. Yurt dışında yaşayan bir kişinin e-devlet sistemi üzerinden işlem yapabilmesi için elcikten ya da konsolosluktan şifre alım işlemlerini tamamlaması gerekmektedir. Ayrıca bu konuyla alakalı bu kurumlarda daha detaylı bilgi almak da mümkündür.

E-Devlet Şifresi Nasıl Kullanılır?

E-devlet şifresi kullanımı oldukça kolay bir işlemdir. Elektronik hizmetlere erişebilmek için kişilerin öncelikle e-devlet sistemine almış oldukları şifreler ile giriş yaparak eski şifrelerini değiştirmeleri gerekir. Yeni şifreler kişilerin kendi kriterlerine göre oluşturulur ve sonra artık e-devlet sistemi mevcut yeni şifrelerle kullanıma hazırdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta şifrelerin ekranda yer alan uyarılara göre oluşturulması gerektiğidir. Aynı zamanda kişilerin güvenliği için mevcut şifrelerin paylaşılmaması oldukça önemlidir.

E-Devlet Şifresi Nasıl Değiştirilir?

E-devlet şifresini değiştirmek için öncelikle ekranda gelen yönergeleri takip ederler. Güvenlik önlemleri açısında PTT’den direk alınan şifreler e-devlet sistemi için kullanılamaz. Bunun yerine kişilerin bu şifreleri kullanarak kendilerine yeni bir şifre edinmeleri şarttır. Bu bağlamda sisteme ilk kez şifre ile giriş yapacak olan kişiler, güvenlik sebebi ile ilk adımla “Şifre Değiştirme” sayfasına yönlendirilirler. Sonrasında kişilerin kendi kriterlerine göre bu alanda şifre belirlemeleri gerekmektedir. Sonrasında yapılacak olan şifre değiştirme ayarları “Şifre ve Güvenlik Ayarlarım” kısmından gerçekleştirilmektedir. Buna ek olarak eğer kişiler almış oldukları şifreleri unutmuş olurlarsa ilk başta sisteme giriş yaparken kaydettikleri elektronik postaları üzerinden şifre yenileme işlemlerini gerçekleştirebilmeleri mümkündür. Elektronik posta üzerinden doğrulama yapmak isteyen kişilerin kendi profillerinde yer alan cep telefonu numaraları ve elektronik posta adreslerini kaydetmiş olmaları zorunludur. Bu sayede şifre yenileme işlemleri PTT şubesine gitmeye gerek kalmadan yapılır.

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi