Dünyada en çok ölümün yaşandığı ikinci ülke olan Brezilya’da salgın önlenemiyor

Dünyada en çok ölümün yaşandığı ikinci ülke olan Brezilya’da salgın önlenemiyor
17:00 - Kasım 30 2020 Pazartesi

ABD’den sonra Covid-19 salgını nedeniyle en çok can kaybının yaşandığı dünyanın ikinci ülkesi olan Brezilya’da toplam ölü sayısı 172 bin 848’e, daha 262 kişinin hayatını kaybetti. Toplam vaka sayısının 6 milyon 314 bin 740’a ulaştığı ülkede, corona virüsten kurtulan hasta sayısı 5 milyon 578 bin 118’e yükseldi. Ülkedeki 563 bin 774 aktif korona virüsü hastasından 8 bin 318’i kritik durumda durum. Ülkede bir milyon kişide ortalama 29 bin 621 vaka görülürken, milyon kişi başına ortalama 811 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybediyor.

Geçtiğimiz hafta Rio Grande do Sul, Santa Catarina, Esprito Santo, Rio de Janeiro, Acre, Amazonas, Cear ve Sergipe eyaletlerinde ölüm oranları artmaya devam ediyor. Ölüm oranlarında en büyük artış yüzde 84 ile Bahia eyaletinde olurken, en büyük düşüş yüzde 69 ile Mato Grosso eyaletinde görüldü.

Özellikle Rio De Janeiro’da salgının seyrinin çok ciddi olduğu belirtildi. Şehirdeki yoğun bakım yataklarının yüzde 92’si doldu. Rio de Janeiro’da yoğun bakım yatağı bekleyenlerin sayısı geçen hafta yüzde 140 arttı.

Pandemi üzerinde Bolsonaro etkisi

Brezilya’nın koronavirüs savaşını kaybetmesinin en büyük nedeni, hastalığı bir “flukik” olarak hafife alan Başkan Jair Bolsonaro’nun tavrıydı. 20 Mart’ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda verdiği röportajda, 2018’de uğradığı bıçaklı saldırının ardından yakınmanın kendisini başkanlık koltuğundan çıkaramayacağını söyledi. Daha sonra mitingler düzenleyerek taraftarlarıyla buluşan Bolsonaro, maske takmayı her zaman reddetti. Karantina tedbirleri altındaki kapatmalar nedeniyle eyalet valileriyle ciddi sorunlar yaşayan Bolsonaro, valileri tehdit etti.

Bolsonaro daha sonra corona virüsüne yakalandı ve tedavi sonucunda iyileşti. Bu süreçte Bolsonaro, Dünya Sağlık Örgütü’nün “çalışmıyor” dediği ilacı halka kullanması için bir mesaj göndererek doktorları bu ilacı reçetelerine eklemeye zorladı. Ancak sosyal medyadaki son canlı yayınında Jair Bolsonaro, Covid-19 için “tüy” ifadesini kullandığını reddetti. Bolsonaro, canlı yayında bunun video veya ses kaydının olmadığını iddia etti.

16 milyon kişinin bilgisi sızdırıldı

Brezilya’da bir doktor, Sağlık Bakanlığı’nda gizli kalması gereken 16 milyon kişiye ilişkin verileri yayınladı. Bu, Jair Bolsonaro ve karısı hakkındaki bilgileri içeriyordu. Herkesin adresi, telefon numarası ve sağlık durumuna ilişkin özel veriler kamuoyuna açıklandı. Bilgileri sızdıran Sao Paulo’daki Albert Einstein Hastanesi çalışanı kovuldu.

Rekor seviyelerde işsizlik

Brezilya’da pandemi nedeniyle Eylül’de sona eren üçüncü çeyrekte işsiz sayısı 14,1 milyona ulaştı. Bu, ülkedeki işsiz sayısını yüzde 14,6’ya çıkardı. Eyaletler arasında bir önceki çeyreğe göre işsizlikte en yüksek artış yüzde 20,7 ile Bahia eyaletinde gerçekleşti.

Serkan Bayar

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi