Dünyada bir ilk … Koronavirüs nefesten tespit edilecek

Dünyada bir ilk … Koronavirüs nefesten tespit edilecek
16:00 - Aralık 1 2020 Salı

6 yıl önce Bandırma’da kurulan Onyedi Eylül Üniversitesi, dünyayı etkileyen Covid-19 virüsüne karşı dünyada bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Türkiye’de TÜBİTAK-MAM ve Banda Onyedi Eylül Üniversitesi, NSFC’nin kısa adı Vakfın ortağı olan China Natural Research, “Nefes yoluyla Covidien 19 cihazları tespit edebilen” projesi TÜBİTAK’ın onayı ile başladı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi İlyas Özer ve Dr. Öğretim üyesi Onursal Çetin’in çalıştığı projenin tamamlanmasıyla, üretilecek cihaz sadece 15 saniyede nefes alarak bir kişinin Covid-19 virüsü taşıyıp taşımadığını belirleyecek.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Süleyman Özdemir, dünyada eşi benzeri olmayan ve Türk bilim insanlarının büyük bir başarıya imza atmaya hazırlandığı projenin detaylarını İhlas Haber Ajansı ile paylaştı.

“15 saniye içinde, cihaz Covid-19’u tespit edebilecek”

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Süleyman Özdemir, “Dünyada hepimiz tanınıyoruz ve ciddi Covidien-19 salgınına etkisini sürdürüyor. Bu nedenle Covidien-19, salgının ortadan kaldırılması için çalışan bilim adamlarını taşıyor. Üniversitemiz bilim adamları da bu kapsamda önemli bir projeye imza atacaklar.Birkaç gün önce TÜBİTAK-MAM, öğretim üyelerimizin de yer aldığı üniversitemizin önemli bir projesine onay verdi.Bugüne kadar Covid 19 tespiti sürüntü veya kan PCR testleri ile yapıldığını düşünüyorum. Başarıyla tespit edilebilirsiniz. Çalışmalar başlamak üzere. Hem Çin hem de Türkiye proje tarafında anlaştı. Öğretmenlerimiz kolları sıvadı “dedi.

Trafik polisinin kullandığı alkol ölçer yöntemiyle çalışacak

Rektör Özdemir, üretilecek cihazın alkol sayacına benzer bir teknikle çalışacağını belirterek, “Projemizin önemli ortağı TÜBİTAK – MAM. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak da ortağız. Maltepe Üniversitesi de bu cihaz olabilir. Trafik polisinin kullandığı alkol sayacına benzer şekilde nefes alarak Covid-19’u tespit edecek bir cihaz olarak kabul edilebilir. Cihazın sensör parçalarını TÜBİTAK-MAM üretecek. Cihaz kısmını üniversite olarak biz üreteceğiz. Hem Covid-19 hastalarından hem de bu hastalığı olmayan kişilerden nefes örnekleri toplayarak bu cihazın üretimine ve kimyasal izlerin tespitine destek olun.Çin’de yıllar içinde meydana gelebilecek benzer hastalıkların tespiti yapılabilir. 15 saniye içinde, cihaz Covid-19’u tespit edebilecek. Türkiye Cumhuriyeti’nin hissettiği gibi Sayın Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelere ve bilime ve teknolojiye verdiği önemden dolayı da teşekkür ederiz “dedi.

İbrahim Aldemir

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi