Dünya, Türkiye’nin salgı ile mücadeledeki başarısını anlatıyor

Dünya, Türkiye’nin salgı ile mücadeledeki başarısını anlatıyor
16:00 - Temmuz 4 2020 Cumartesi

Bu yazıda Türkiye, Avrupa salgını ve Amerikalı müttefiklerinin çoğundan daha iyi bir anlaşma elde ettiğini söyledi.

Makalede bahsedilen Türkiye’nin geleneksel karantina önlemleri, sorunun şu şekilde kaydedildiğini kaydetti:

“Yetkililer tüm ekonomiyi durdurmak yerine gençlerin ve yaşlıların evde kalmasını, işletmeler ve çalışanların işe başlamasını istedi. Büyük şehirlerde hafta sonları ve tatillerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bazı iç hat uçuşları 1 Haziran’da yeniden başladı. Kafeler, restoranlar, plajlar ve parklar yeniden açıldı, ancak 65 yaş ve üstü çocukların ve vatandaşların haftada birkaç saatten fazla dışarıda kalmalarına izin verilmiyor. Türkiye’nin stratejisi işe yaramış gibi görünüyor. En savunmasız, pandeminin en kötüsü, en kötüsünden kaçınarak, çoğunlukla çalışma çağındaki hastalıktan kurtulan yetişkinler iyileşti. Olgu sayısına rağmen, ölüm sayısı düşük kaldı. Bir ay önce 5 binin üzerinde olan yeni dava sayısı, Mayıs ortasından bu yana günde 1.000 civarındaydı. Ölüm sayısı asla günde 127’den fazla değildi. Türkiye, Fransa ve İngiltere ile aynı testte 10 kat daha düşük ölüm oranına sahip. Demografi önemlidir. OECD ülkeleri arasında, 65 yaş ve üstü insanların oranında yalnızca Meksika ve Kolombiya Türkiye’den daha düşüktür. Avrupa ve Amerika’da virüsün yayılma alanı haline gelen huzurevlerinde çok az yaşlı Türk yaşıyor. ”

The Economist, “Bir salgın sırasında işlerini açık tutan herhangi bir ülke, sağlık sisteminin sonuçlarla baş edebileceğinden daha emin olmalıdır.” Türkiye bu konuda zirveye ulaştı ”dedi.

Makalede, son 18 yıl içinde sağlık sistemine 10 milyar dolar yatırım yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti hükümetleri, son zamanlarda uluslararası bir havaalanı büyüklüğünde bir hastane ağı oluşturdular. Bu ekstra kapasite yardımcı olur. Covid-19 enfeksiyonları dalgası, sağlık sistemini tüketme noktasına hiç yaklaşmamış ve tıbbi malzemeler hiç tüketilmemiştir. ”

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidardaki AK Parti’nin neredeyse her 20 yılda bir genel seçimleri bile kaybetmemesinin bir başka nedeni daha var. Eleştirmenlerin kabul ettiği gibi, AK Parti çok çalışıyor ve olaylarla ilgileniyor. Eğer muhalefet partileri iktidara gelirse, çok çalışabileceklerini kanıtlamak zorunda kalacaklardı. ”

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi