2020 Dul Maaşı Ne Kadar?

2020 Dul Maaşı Ne Kadar?
14:54 - Mayıs 4 2020 Pazartesi

Dul maaşı, eşi vefat eden kişilerin belirli koşulları sağlaması şartı ile gerekli başvurular sonucunda aldığı sosyal bir yardım türüdür. Sigortalı eşin vefat etme sebebinden bağımsız olarak kadın veya erkek eşler şartların sağlanması koşulu ile 2 ayda bir dul maaşı ödemesi alabilmektedirler.

Dul Maaşı Nedir?

Dul maaşı, halk arasında ölüm maaşı olarak da bilinen, eşi vefat etmiş kişilere verilen sosyal bir yardım çeşididir. Dul maaşına dair düzenlemeler ve çalışmalar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Dul maaşından sadece ölen eşi sigortalı olan kişiler yararlanabilmektedirler. Dul maaşı, kadın veya erkek fark etmeksizin hak sahiplerine verilmektedir. Dul maaşı almak isteyen kişiler, belirli şart ve koşulları sağlıyorlar ise gerekli yerlere müracaat ederek istenen belgeleri tamamladıktan ve onaylandıktan sonra dul maaşı almaya başlamaktadırlar. 

2020 Dul Maaşı Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Dul maaşı almak isteyen kişilerin, bu maaşı alabilmek için bazı şartları sağlıyor olması gerekmektedir. Dul maaşı alabilmek için gerekli şartlar şunlardır:

  • Eşin vefat ettiği zaman diliminde boşanma aşamasında olmamak
  • Vefat eden eş ile resmi olarak nikahlı olmak
  • Eşi vefat eden kişinin herhangi bir ek gelirinin olmaması
  • Vefat eden eş SSK’lı ise 5 yıl sigortalı ve 900 gün prim ödemiş olmak
  • Vefat eden eş Bağ-Kur’lu ise 3600 gün prim ödemiş olmak
  • Vefat eden eş Emekli Sandığı’na bağlı ise 1800 gün prim ödemiş olmak

Bu şartların sağlanması halinde eşi vefat eden kişiler gerekli başvuru ve belgelerin temininden sonra dul maaşından yararlanabileceklerdir. 

2020 Dul Maaşı İçin Nereye ve Nasıl Başvurulur?

2020 dul maaşı başvuruları, eşi vefat eden kişinin kayıtlı olduğu adresin bağlı olduğu il veya ilçelerde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmaktadır. Dul maaşından yararlanmak isteyenler için başvuru sırasında istenen belgeler şunlardır:

  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Vefat eden eşe ait ölüm belgesi
  • Muhtarlıklardan temin edilen muhtaçlık belgesi
  • Nüfus kimliği fotokopisi
  • 3 adet vesikalık fotoğraf
  • Vefat eden eşe ait 2 adet vesikalık fotoğraf

Gerekli belgelerin eksiksiz temin edilmesi ile SGK Başvuru Dilekçesi doldurulur. Gerekli şartları sağlayan ve başvuru sürecini tamamlayan kişiler, başvuru sonucunda maaş almaya hak kazanırlar ise dul maaşı, eşin vefat ettiği ayı takip eden ay başında ödemesi yapılmaya başlanmaktadır. 

2020 Dul Maaşı Ne Kadar Oldu?

Dul maaşı her sene Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere enflasyon oranına göre yeniden hesaplanmaktadır. Dul maaşı gibi sosyal yardımlar her sene 2 kez zamlı olarak alınmaktadır. En son 2020 Ocak ayında hesaplanan maaşlara yüzde 6,5 oranında zam yapılmıştır. Yapılan 6.5 zam oranı ile 2020 dul maaşı 587 TL olarak belirlenmiştir. En son zamdan önce 551 TL olan dul maaşına 36 TL zam yapılmıştır. 2020 zamlı dul maaşları ocak ayından itibaren ödenmeye başlanmıştır. 2020 dul maaşları önceki senelerde olduğu gibi aylık şeklinde hesaplanıp, iki aylık olarak yatırılmaktadır. 

2020 Dul Maaşı e-Devlet Üzerinden Sorgulama

Eşi vefat eden kişilerin yararlanabildiği dul maaşına dair her türlü bilgi ve sorgulama e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından geliştirilen sistem ile e-Devlet üzerinden sorgulama işlemi yapabilmek için e-Devlet hesabı olan kişilerin kimlik bilgileri ile sisteme giriş yapması ve arama motoru kısmına “Dul Maaşı Sorgulama” yazması yeterli olacaktır. Dul maaşı ile ilgili tüm ayrıntılara buradan ulaşılabilmektedir. Dul maaşı sorgulamak isteyip de e-Devlet hesabı olmayan kişiler ise en yakın PTT’ye giderek e-Devlet hesabı açmak için gerekli bilgi ve işlemleri halledebilmektedirler. 

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi