Düğünler iptal edildi Burma bilezikleri raflarda kaldı

Düğünler iptal edildi Burma bilezikleri raflarda kaldı
10:00 - Haziran 16 2020 Salı

Tüm dünyayı etkileyen korona virüsü nedeniyle 420 binden fazla insan hayatını kaybetti. Ülkemizde ilk dava 11 Mart’ta görüldükten sonra devlet çok sıkı önlemler aldı. Düğün törenlerinin ertelenmesi ve altın fiyatlarının artması nedeniyle Adana 2.400 yıl ve M.Ö. 4. yüzyılda para bulunmayan Helenistik Dönemde, takas yöntemiyle değerlendirilen ‘Adana büküm’ bilezikler kuyumcu vitrinlerinde kaldı.

10 gramdan 80 grama kadar istenilen ağırlıkta yapılabilen burma bilezikler, düşük ateş ve işçilik nedeniyle süs eşyası olmanın yanı sıra yatırım aracı olarak müşterilerin öncelikli tercihleri arasındadır. Bununla birlikte, hem düğünlerin hem de altın gramının iptali, vatandaşların burma bileziği satın almalarını kısıtlayan 378 liraya kadar yükseldi.

“Burma bileziği tüm Türkiye’de biliniyor”

Adana Mücevher Odası Başkanı Oğuz Başman İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Burma bileziğinin özelliği sadece Adana’da üretilmesidir. Tüm bu bilezikler zaten Türkiye’de tanındı. Birmanya bileziği çok az işçiliğe sahiptir ve geri satıldığında düşük israf oranı, fiyatların değişmediği dönemlerde daha az yatırımcı kaybına yol açar. Burma bileklik gelinlerimizin öncelikli tercihidir. Adana burma bileziklerini genellikle iki nedenden dolayı satıyoruz. Birincisi düğünlerde. Gelin ve damat tarafından giyilen mücevherler arasında bir bükülme var. İkincisi, yatırımcıların yatırım açısından öncelikli tercihidir ”dedi.

Her zaman burma talep edildiğini, ancak salgın döneminde satışların düştüğünü belirten Başman, “Bu salgın tüm sektörlerde ciddi bir sürpriz yarattı. Müşterilerimiz de şu an belada. Düğünler de iptal edilir. Önümüzdeki ay düğünler ile Birmanlığımız umarım raflardaki tozdan kurtulur ve tekrar ait oldukları bileklere takılır. ”

Umutcan İşledici – Elif Ayşenur Koyu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi