Dost ülkeler KKTC’yi tanıyacak

Dost ülkeler KKTC’yi tanıyacak
12:00 - Kasım 17 2020 Salı

Azerbaycan’ın Karabağ’daki zaferi ile Karabağ’daki işgal sona erdi ve KKTC’nin resmen tanınmasının önü açıldı. Daha önce Azerbaycan, KKTC’nin resmi olarak tanınması için girişimlerde bulundu, ancak bu çabalar AB tarafının “Dağlık Karabağ Özerk Cumhuriyeti’ni de tanıyoruz” tehdidi tarafından rafa kaldırıldı. Türkiye’deki gazete haberlerine göre, işgal altındaki Ermenistan ve Azerbaycan’ın Karabağ topraklarının hemen ardından katılmaya gitmesinin ardından KKTC’nin tanınması için adımlar atması bekleniyor. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da Ankara’nın desteğiyle Pakistan ve Libya’nın yanı sıra Azerbaycan’a da “tanıma” ziyareti yapması planlanıyor.

“KKTC’yi 2021’de tanıyabiliriz”

Azerbaycan’da Türkiye ile ilgili değerlendirmede gazeteler Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü Başkanı Dr. Ahmet Shahidov, Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan 10 Kasım anlaşmasıyla artık sözde ‘Dağlık Karabağ Özerk Cumhuriyeti’ olmadığına işaret etti. “Topraklarımızı geri aldık. Azerbaycan’ın KKTC’yi tanımasında artık bir engel kalmadı. Artık anlaşmanın uygulanması bitti ve bu sürecin aşılmasının ardından 2021’in ilk aylarında Azerbaycan ile KKTC arasında resmi ilişkiler başlatılabilir. ”.

“Gerçek yüzlerini gördük”

Şimdi de provokasyonların Yunanistan ve Rum kesimi, AB’nin Azerbaycan’a baskı uygulamak için koz olmaya devam ettiğini söylüyor Şahidov, “Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin de karşı karşıya kaldığı tepkiyle yüzleşmek zorunda kalacağız. 45 gün sonra AB ülkeleri, özellikle ABD ve Fransa gerçek yüzlerini gösterdi, bu nedenle önümüzdeki dönemde Azerbaycan olarak dış politikada daha güçlü ve bağımsız adımlar atabileceğiz, KKTC’nin tanınması da bunun önemli bir parçası olacak. KKTC Türkiye’den. Dağlık Karabağ şimdiye kadar bir engeldi, şimdi bu engel ortadan kalktı. “

“Bakü’ye geldiler ve tehdit ettiler”

AB temsilcilerinin Bakü’ye gelip Karabağ’ı tehdit ettiğini hatırlatan Dr. Ahmet Şahidov, “Avrupa ülkelerinden baskı vardı. Yunanistan ve Yunan tarafı da diğer AB ülkelerine yön veriyordu. Parlamentoda çalışırken Bakü’den Lefkoşa’ya Azerbaycan Havayolları Bundan sonra Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan AB Konseyinde faaliyete geçti, Azerbaycan Parlamentosuna bir dizi heyet geldi, görüşmeler çok gergin geçti. AB tarafı ‘KKTC ile ilişki kurarsan Böylelikle Dağlık Karabağ’ı tanıyacağız ‘dedi.

“Türkiye elinden geleni yaptı”

Yunanistan Ermenistan’ın askeri desteği Ahmet Şahidov’a “Ama artık bitti, Ermenistan yenilgiye uğradı. Azerbaycan kendi kararlarını veriyor. KKTC açık bir şekilde tepki vereceklerini kabul ediyorlar. Ama Türkiye ile birbirimizin çıkarları için nasıl adımlar atıyoruz? , birlikte yüzleşmek zorunda olduğumuz zorluklar karşısında birlikte durmamız da esastır.Türkiye’nin Türkiye’yi sonuna kadar nasıl desteklediği Azerbaycan’da bu savaşta sonuna kadar desteklenmiştir.Türkiye bize destek olmak için elinden geleni yaptı “dedi.

Tatar ile yeni bir dönem

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile yeni bir döneme giren KKTC, Azerbaycan’ın yanı sıra başta Pakistan, Libya, Bangladeş ve Gambiya olmak üzere bu ülkelerle resmi ilişkilerin geliştirilmesi ve tanınması için çaba gösterecek. Bu bağlamda Türkiye’nin de desteğiyle somut adımlar atılacak. Cumhurbaşkanı Tatar’ın önce Azerbaycan’ı, ardından Pakistan ve Libya’yı ziyaret etmesi planlanıyor.

Pakistan ve Bangladeş daha önce KKTC’nin bağımsızlığını tanımışlardı, ancak İngiltere ve ABD’nin baskıları nedeniyle geri adım attılar. Afrika ülkesi Gambia daha önce KKTC’yi tanımaya hazır olduğunu ifade ederken, Libya aslında KKTC’yi tanıyor. Son olarak Libya’yı yöneten Ulusal Geçiş Konseyi’nden Sağlık Bakanı Abdal Rahman Kıssa Lefkoşa’ya giderek Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi ile protokol imzaladı. Protokol, Libya’nın resmen olmasa da aslında KKTC’yi tanıdığı anlamına geliyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi