2020 Doğum Parası Nasıl Alınır?

2020 Doğum Parası Nasıl Alınır?
20:40 - Nisan 10 2020 Cuma

Doğum parası alacak kişiler, devlet tarafından belli başlı şartlar doğrultusunda belirlenir ve bu grubu yeni doğum yapmış anneler oluşturur. Doğum parası alabilmek için, yeni doğum yapmış annelerin bu konuyla ilgili gerekli başvuru işlemlerini tamamlamaları gerekiyor. Başvuru işlemlerinin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için, gerekli evraklar sağlanmalı ve başvurular bu evraklarla birlikte yapılmalıdır. Doğumun gerçekleştiği hastane doğum raporunu sisteme girdikten sonra, doğum parası alacak olan annelerin iş yerlerine konu hakkında bilgi vermeleri gerekiyor. Sonrasında şartları sağladığınız anlaşılır, evraklarınız onaylanırsa, doğum parası yardımından yararlanabilirsiniz.

Doğum Parası Almak İçin Hangi Evraklar Gerekli?

Doğum parası alabilmek için gerekli evraklar eksiksiz bir şekilde bir araya getirilmelidir. Bu evraklar şu şekildedir;

  • Annenin kimlik belgesi
  • Bebeğin kimlik belgesi (bebeğin kimlik belgesini çıkarmadan başvuru işlemlerinizi gerçekleştiremezsiniz. 
  • Doğum raporu
  • Annenin çalışma belgesi

Doğum raporunu, doğumun gerçekleştiği hastanenin SGK sistemine yüklemesi gerekir. Ayrıca annenin de raporun bir çıktısıyla birlikte, bebeğin kimlik fotokopisini iş yerine teslim etmesi, işverenin de evrakları sisteme işleyebilmesini sağlar. Annenin kimlik kartıyla birlikte, babanın kimlik kartı da geçerli olarak kabul edilir. 

2020 Doğum Parası Alabilme Şartları

Doğum parası alabilme şartları sağlanan yardımdan faydalanabilmek için bu anlamda bilinmesi gereken konular arasındadır. Doğum parası alabilmek için beklenen şartlar şu şekilde sıralanır;

  • Annenin doğum yaptığı tarih 15 Mayıs 2015 tarihi sonrasında olmalıdır. Eğer ikinci bir çocuk için başvuru yapılıyorsa, ikinci çocukta böyle bir şart aranmaz. 
  • Annenin sosyal güvenlik kapsamında olması yani sigortalı çalışıyor olması, diğer bir şarttır.
  • Bu yardımdan sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları faydalanabilmektedir. 
  • Eğer mavi karta sahip bir birey varsa, onlar da bu yardım için başvuruda bulunabilir. 

Bu şartların sağlanması halinde, gerekli evrakların da toparlanmasının ardından, doğum parası başvurusu yapılabilir. Şatlara uyum sağlamayanların başvuruları, olumsuz sonuçlanır.

2020 Doğum Parası Ne Kadar?

Doğum parası limiti, her doğumda farklılık gösterir. İlk doğumda en az ücret verilirken, bu ücret her doğumda artış gösterilir. Doğum parası ücretleri her çocuk için şöyle belirlenmiştir;

  • İlk çocuk – 300 TL
  • İkinci çocuk – 400 TL
  • Üç ve üzeri doğumlar için verilen ücret – 600 TL
  • Çocukların ikiz doğması halinde verilen ücret – 700 TL
  • Çocukların üçüz doğması halinde verile ücret – bin 300 TL

2020 yılı için verilen doğum parası limitleri bu şekildedir. Gerekli şartlar sağlanıyorsa, her doğum için yardım alınabilir.

Doğum Parası Hangi Bankalardan Alınır?

Doğum parasının yatırıldığı bankalar, tek bir kurum olarak belirlenmiştir. O da PTT şubeleridir. Doğum parası yardımlarının yatacağı banka kişisel olarak seçilmemektedir. Devlet, bu yardımları annenin yerleşim yerine en yakın olan PTT şubesine yatırır. Yardım parası, annenin sosyal gereklilikleri göz önünde bulundurularak, yalnızca anne adına yatırılır. Bu paranın başka bir isme yatırılması kabul edilmez. Eğer yerleşim yerinde PTT şubesi yoksa, bulunulan bölgeye en yakın PTT şubesi üzerinden yardım parası yatırılır. Paranın yatırılmasının ardından, sadece anne kimlik kartını kullanarak parayı çekebilir. Bunun için başka birine vekâlet verilemez.

Kimler Doğum Parası Alabilir?

Doğum parası alacak kişiler, doğumu gerçekleştirmiş olmak zorundadır ya da doğum sonrasında çocuğun hayatta kalması gerekir. Doğum parası alacak anneler, SGK’lı olarak çalıştıkları yerde en az 3 aydır çalışıyor olmalıdırlar. Aksi takdirde bu yardımdan faydalanılamaz. Doğum parası yalnızca yeni doğum yapmış annelere verilen bir yardım parası değildir. Doğum yapmış annelerin yanı sıra, evlat edinen anneler de bu yardım parasına başvuru yapabilir. Evlat edinmiş annelerin, gerekli belgeleri sağlayıp bu durumu resmi kurumlara iletmeleri halinde, bu yardımdan faydalanma hakları vardır. 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi